Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2016, 10:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 30.07.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 29.07. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 30.0
7.



Pripadnici Narodne milicije LNR o situaciji

Kijevske za proteklu nedelju izvršile 3279 napada na DNR - Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za proteklih nedelju dana  3 279 puta napale teritoriju DNR. Od toga većina napada je bila iz teškog naoružanja zabranjenog sporazumom iz Minska. Tokom napada oštećeno je desetine domova i ranjeno je civila. Jedan vojnik DNR je poginuo.



Tokom prethodne noći kijevske snage su više puta napadale Petrovski i Kuibiševski rejon Donjecka. U Kuibiševskom rejonu je oštećen gasovod. 


Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 30.07.



Ukrajinski sistemi S-300 na Krimu biće uskladišteni Prema podacima izvora u vojnim strukturama Krima, sistemi PVO S-300 koji su na Krimu ostali od Ukrajine biće uskladišteni, a ne remontovani.

„Sistemi PVO S 300 koji su od Ukrajine ostali na Krimu, biće uskladišteni i njih ruska vojska neće koristiti“, navodi izvor.

Vojska Rusije na Krimu koristi najnovije sisteme PVO PRO S 400, istakao je izvor.

Servisni centar koncerna „Almaz Antej“ u Sevastopolju će vršiti remont i servis svih sistema PVO koji se nalaze u službi na Krimu, uključujući i najnovije S 400, dodao je on.

Krim: U Ukrajini postoje centri za obuku terorista Vicepremijer Krima Ruslan Baljbek saopštio je o koncentrisanju islamskih ekstremista blizu severne granice poluostrva.

„Upoznati smo o centrima za obuku u Hersonskoj oblasti Ukrajine u kojima se obučavaju pristalice DAEŠ-a. Izuzetno smo zabrinuti što ukrajinska strana u zamenu za antiruske akcije dozvoljava islamskim ekstremistima da učestvuju u Hersonskoj oblasti u nelegalnim akcijama i formira paralelne strukture vlasti“, izjavio je Baljbek tokom sastanka sa francuskim poslanicima.

„Zabrinuti smo da bi nuklearne elektrane koje se nalaze na teritoriji Ukrajine ekstremisti mogli upotrebiti kao objekat za ucenu kijevske vlasti, što na opšti nivo podiže pitanje bezbednosti kako Evrope, tako i Rusije“, dodao je Baljbek.

Delegacija francuskih poslanika, koju predvodi poslanik nacionalnog parlamenta i bivši ministar saobraćaja Tjeri Marijani, stigla je u petak u Krim.

Tokom svoje posete, oni će obići Simferopolj, Jaltu i Sevastopolj.

Rusija u Savetu bezbednosti blokirala rezoluciju o Krimu Ruska delegacija blokirala je u Savetu bezbednosti UN rezoluciju Ukrajine o priključivanju Krima u sastav Južnog federalnog okruga.

Kijev je zatražio od Saveta bezbednosti UN da izda rezoluciju kojom se potvrđuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine u odgovoru na uredbu o priključenju Krima Južnom okrugu, ali Rusija se usprotivila potezu. „To je patetičan pokušaj da se porekne neporecivo“, piše na tviter nalogu ukrajinskog predstavništva u svetskoj organizaciji, uz haštag o pripadnosti poluostrva Ukrajini.

​Ruski predsednik Vladimir Putin ujedinio je Južni i Krimski federalni okrug. U novi teritorijalni okrug, osim Republike Krim i grada Sevastopolja, ušle su i Republika Adigeja, Republika Kalmikija, Krasnodarski kraj, Astrahanska, Volgogradska i Rostovska oblast. Za ovlašćenog predstavnika predsednika u ujedinjenom okrugu imenovan je Vladimir Ustinov, koji se nalazio na mestu predstavnika u Južnom federalnom okrugu od maja 2008. godine. 

Kijev je predložio Savetu bezbednosti UN da izda rezoluciju o pitanju likvidacije Krimske federalne oblasti u Rusiji, „koje je vrlo jednostavno — ono bi potvrdilo posvećenost suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine“.

Predstavnik Ukrajine u UN Vladimir Jelčenko nazvao je ukaz ruskog predsednika „nevažećim“ i dodao da su akcije Moskve u vezi sa blokiranjem rezolucije u Savetu bezbednosti bile „očekivane“.

Zvanični Kijev izrazio je Moskvi „oštar protest u vezi sa likvidacijom tzv. Krimskog federalnog okruga.“ Ukrajina je zapretila da bi Zapad navodno mogao da proširi sankcije prema Krimu na ceo Južni federalni okrug. 

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Kijevske snage 222 puta napale teritoriju DNR

Izvor: Vostok.rs, 31.Jul.2016

Lokalna administracija Gorlovke je saopštila da su tokom noći kijevske snage ponovo granatirale okolinu grada i da je tom prilikom teže ranjen jedan civil.. . . . Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 222 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Kijevski,...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.