Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.08.

Izvor: Vostok.rs, 27.Avg.2014, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.08.

27.08.2014. -

 - Narodna vojska nastavlja sa kontraofanzivom na nekoliko pravaca -  Narodna vojska DNR nastavlja kontraofanzivu na jug DNR na nekoliko pravaca.  Dakle, Od ponedeljka uveče Narodna vojska je uspela da preuzmu kontrolu nad mestom Jelenovka (jugozapadno od Donjecka) i nastavlja napred.

"Neprijatelj je izbačen sa dva uporišta južno od Donjecka. Zarobljena su tri vojnika i zaplenjeno je dosta oružja. Uništeno je 8 tenkova i 19 oklopnih vozila" - izvestili >> Pročitaj celu vest na sajtu Vostok.rs << su u štabu Nrodne vojske.

Sada se borbe nastavljaju zapadno, u mestu Nikolski Volnovakovo, područje oko manastira Svetog Uspenja Sv Vasilija. Na istoku, u blizini mesta Alekandrovka, uništena su dva T-64 tenka kijevskih snaga.

Takođe, artiljerija je delovala po koloni Nacionalne garde  u pravcu Amvrosijevke, saopšteno je u štabu DNR. Kao rezultat napada, uništeno je pet vozila kijevskih snaga.

Na jugu je Narodna vojska preuzela kontrolu nad delom komunikacije Kuznjecovo-Mikhajlovka i Novoazovsk.

Borbe se nastavljaju oko mesta Markino sa kijevskim bataljonima "Dnepr-1" i "Dnepr-2". Iz štaba je saopšteno da će se ofanziva nastaviti. U ovim borbama, gubici neprijatelja su 10 poginulih i nepoznati broj ranjenih.

- Nastavlja se povlačenje kijevskih snaga -  Kijevske snage su napustile još četiri mesta Donjecke oblasti – Granitnoje, Solncevo, Teljmanovo i Uspenku. Sada se povlače u pravcu Mariupolja, saopštava se u štabu Donjecke Narodne Republike. 24. avgusta počela je kontraofanziva Narodne vojske.

- Skoro cela granica do Azovskog mora pod kontrolom Narodne vojske -  Saopštenje Narodne vojske: Gotovo cela granica od Saur-Mogile do Azovskog mora je naša. Tokom ofanzive naše snage su potpuno uništile vojnu bazu u Sedovu, izvršen je uspešan napad na kontrolne punktove širom Sedova i Novoazovska. Punktovi su uništeni.

- Kod Ilovajska u okruženju kijevske snage -  Prema saopštenju Narodne vojske, kod Ilovajska su okruženi delovi dva kijevska bataljona, "Donbass" i "Dnjepar-1" (koji su pretrpeli teške gubitke) i jedinice MUP-a.

- Preuzeta kontrola nad strateški važnom kotom Saur Mogil -  Narodna vojska je jutros preuzela kontrolu nad strateški važnom visinskom kotom Suar Mogilom, saopštavaju novinari i stanovništvo. Ranije je ta kota i bila pod kontrolom Narodne vojske, te su se za nju vodile žestoke borbe. Preuzimanjem ove kote se može smatrati kao prekretnica u toku daljih vođenja borbi. Sada Narodna vojska može posmatrati sa ove tačke pregrupisavanje i kretanje kijevskih snaga.

- Narodna vojska završila operaciju čišćenja od kijevskih snaga u Ilovajsku

- Narodna vojska nastavlja aktivnu ofanzivu protiv kijevskih snaga -  - Kijevske snage ostavljaju tehniku i oružje iza sebe. Narodna vojska nastavlja da opkoljava, te preuzima napuštenu tehniku i naoružanje neprijatelja.

- MO RF: Zarobljeni u Ukrajini ruski vojnici su slučajno prešli granicu -  Zarobljena u Ukrajini ruska vojna patrola je verovatno slučajno prešla granicu na nemarkiranom delu i nije pružila otpor ukrajinskoj vojsci, izjavio je izvor u Ministarstvu odbrane RF.

On je podsetio da je na rusku teritoriju u više navrata preko granice prešlo više od 500 ukrajinskih vojnika, često naoružanih, a prelazila je i oklopna tehnika. Rusija je uvek vraćala te vojnike na bezbedno mesto u Ukrajini „bez mnogo galame oko toga“.

Služba bezbednosti Ukrajine je prošle noći saopštila da je na granici sa Rusijom zarobila deset ruskih naoružanih padobranaca s ličnim ispravama.

Video vesti:

- Reportaža iz Ilovajska



- Susret u Minsku



- Granatiranje Novoazovska

- Stanovništvo napušta Mariupolj



- Donjeck uživo - (kamera instalirana nazgradi)

- Donjeck - uništeni hram



- Aktivna faza ofanzive Narodne vojske





- Pregled vesti za 25.08.



Pregled dešavanja na političko-ekonomskom polju za 26.08.


Putin: Kriza u Ukrajini se ne može rešiti bez dijaloga s jugoistokom - Rusija je sigurna da se kriza u Ukrajini ne može rešiti oružjem, ne uzimajući u obzir interese jugoistočnih oblasti zemlje, bez mirnog dijaloga s njihovim predstavnicima, izjavio je Vladimir Putin na susretu lidera zemalja Carinskog saveza i predsednika Ukrajine uz učešće predstavnika EU. „Spremni smo za razmenu mišljenja o veoma teškoj situaciji u Ukrajini“, naglasio je predsednik Rusije.

Putin: Zabranjena evropska roba ulazi preko Belorusije - Reeksport zabranjene za uvoz u Rusiju robe se odvija preko Belorusije, izjavio je Vladimir Putin. Kao primer je predsednik naveo zaustavljenu na carini partiju poljske paprike i moldavskih jabuka. Putin kaže da prevoznici jednostavno skidaju s robe etiketu i lepe drugu, i dodaje da Minsk pokušava da stane tome na put, jer ima sporazum s Moskvom. Putin je ubeđen da će posle asocijacije Ukrajine sa EU reeksport robe biti daleko češća pojava.

Porošenko traži od „evroazijske trojke“ da podrži njegov mirovni plan - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je zamolio Rusiju, Belorusiju i Kazahstan da podrže njegov plan regulisanja situacije u Donbasu. On smatra da je njegov predlog aktuelan i jedini instrument za prekid krvoprolića i obnovu Donbasa posle konflikta. Porošenko kaže da je cilj njegovog plana postizanje mira u istočnim regionima Ukrajine uz poštovanje interesa stanovnika tih oblasti. Važno je uspostaviti kontrolu na ukrajinskim granicama i osloboditi sve zarobljenike, rekao je predsednik Ukrajine, koji je spreman da pregovara o svim varijantama mirnog regulinja situacije na istoku Ukrajine.

Berlin: NATO ne sme da usmerava protivraketni štit protiv Rusije - Nemačke vlasti smatraju da NATO ne treba da usmerava novi protivraketni štit protiv Rusije, izjavio je zamenik zvaničnog predstavnika vlade Nemačke Georg Štrajter.

On je naglasio da se Berlin pridržava završnog dokumenta samita NATO u Čikagu 2012 prema kojem sistem protivraketne odbrane „ne sme staviti pod sumnju stratešku stabilnost u Evropi i ne sme biti usmeren protiv Ruske Federacije“.

Uoči septembarskog NATO samita u Velsu Poljska i baltičke zemlje su tražile od Alijanse da usmeri sistem protiv Rusije. Većina članica NATO ne podržava taj zahtev.

Putin: Prelazak na standarde EU će koštati Ukrajinu milijarde evra - Prelazak ukrajinske ekonomije na standarde EU će zemlju za deset godina koštati 165 milijardi evra, izjavio je Vladimir Putin u Minsku. Biće prekinute partnerske veze s državama Carinskog saveza u industriji, finansijama, poljoprivredi i transportu. Putin je takođe saopštio da će Moskva biti primorana da ukine povlastice za ukrajinski import da bi zaštitila ruskog tržište. To će biti učinjeno u skladu sa sporazumom ZND o zoni slobodne trgovine i normama STO.

Državna duma RF smatra da je raspuštanje Vrhovne rade avantura - Kijevski režim nastavlja da sluša američke instrukcije i želi da stvori „poslušnu“ Vrhovnu radu, smatra šef komiteta Državne dume za Zajednicu nezavisnih država Leonid Slucki. On je naglasio da Porošenku ne odgovara postojeći parlament jer su mnogi poslanici ostali od prethodnih izbora i protive se fašističkom kursu novih vlasti.

Poslanik Državne dume Vjačeslav Nikonov je najavljene izbore u uslovima političke, ekonomske krize i rata ocenio kao političku avanturu Porošenka.

Rusija se zalaže za jačanje saradnje sa EU i za jedinstvenu ekonomsku zonu - Rusija se zalaže za jačanje saradnje EU i Evroazijske ekonomske zajednice, izjavio je Vladimir Putin u Minsku. On je izrazio nadu da su svi učesnici današnjeg susreta pristalice strateškog cilja – stvaranja jedinstvene ekonomske zone od Lisabona do Vladivostoka. Putin je naglasio da je spreman da pregovara o bilo kojim korisnim za sve strane varijantama.

Putin: Asocijacija Ukrajine i EU će koštati Rusiju 100 milijardi rubalja - Šteta za rusku ekonomiju zbog realizacije sporazuma o asocijaciji Ukrajine i EU može izneti više od 100 milijardi rubalja, izjavio je Vladimir Putin.

On je naglasio da će se na udaru naći čitavi industrijski sektori i poljoprivreda, a štetu će osetiti i Belorusija i Kazahstan.

Putin je naglasio da će se zbog nulte stope poreza uvećati uvoz proizvoda iz EU na ukrajinsko tržište. On smatra da se ne sme zaboraviti na ilegalni reeksport te robe na zajedničko tržište Carinskog saveta u ukrajinskom pakovanju.

Porošenko: Sporazum o asocijaciji s EU nije rizičan za susedne zemlje - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko se nada da će konsultacije EU, Ukrajine i Evroazijske trojke pomoći u uspostavljanju dijaloga, pored ostalog i o ekonomskoj saradnji. On je to izjavio na susretu u Minsku sa evrokomesarom za spoljnu politiku Ketrin Ešton. Porošenko je naglasio da potpisivanje sporazuma o asocijaciji s EU nije rizično za susedne zemlje. Predsednik Ukrajine je siguran da će Kijev u septembru ratifikovati taj dokument. Petar Porošenko je uveren da parlamentarni izbori 26. oktobra neće biti smetnja da se sporazum ratifikuje.

Putin: Susret s Porošenkom daje mogućnost da se razgovara o saradnji posle asocijacije s EU - Susret lidera zemalja Carinskog saveza s predsednikom Ukrajine i predstavnicima EU je dobra mogućnost da se razgovara o saradnji s Kijevom povodom potpisivanja sporazuma o asocijaciji s EU, izjavio je Vladimir Putin. On je naglasio da se Moskva zalaže za jačanje ekonomske saradnje s Kijevom. Pitanje je da li je to moguće posle asocijacije s EU. Putin je podsetio da je Rusija u više navrata govorila da će prihvatanje svih uslova sporazuma negativno uticati na dinamiku saradnje s Kijevom u evroazijskom regionu.

Švajcarski ministar odložio posetu Rusiji - Švajcarski ministar ekonomije Johan Šnajder Aman odložio je planiranu za oktobar posetu Rusiji zbog situacije u Ukrajini. Švajcarski parlament je ranije otkazao poziv predsedniku Državne dume RF Sergeju Nariškinu i njegov sastanak s predsednikom donjeg doma švajcarskog parlamenta.

Početkom avgusta vlasti Švajcarske su proširile sankcije zbog stava RF o Ukrajini i proširile „crni spisak“ sa još 26 imena državljana Rusije i Ukrajine i 18 kompanija. Na švajcarskom „crnom spisku“ sada ima 87 privatnih lica i 20 organizacija.Ukrajina - iz minuta u minut -

Počeo sastanak predsednika RF, Ukrajine, Belorusije i predstavnika EU - Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev je na susretu u Minsku izjavio da Carinski savez mora učestvovati u pružanju humanitarne pomoći Ukrajini i da za to vreme mora biti objavljeno primirje. Nazarbajev je naglasio da međunarodna zajednica mora sprečiti ekonomski kolaps u Ukrajini i da susreti Ukrajina-EU-CS treba da postanu regularni.

Porošenko se nada da će pregovori u Minsku doneti mir Ukrajini - Predsednik Ukrajine Petar Porošenko se nada da će na današnjim pregovorima u Minsku biti postignut sporazum koji će doneti mir ukrajinskoj zemlji. Porošenko je dao takvu izjavu prilikom susreta s beloruskim predsednikom Aleksandrom Lukašenkom.

Lavrov: IKAO i UN moraju pomoći da se završi istraga o oborenom u Ukrajini Boingu -  Organizacija međunarodnog civilnog vazduhoplovstva i Ujedinjene nacije moraju koordinisati međunarodne napore da se što brže završi istraga avionske katastrofe malezijskog Boinga na istoku Ukrajine, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov. On je naglasio da je Rusija jedina zemlja koja je zvanično predstavila javnosti informaciju o tragediji dobijenu s ruskih satelita. 

Lavrov: Rusija zna kako da zaštiti svoje zakonite interese -  U slučaju uvođenja novih sankcija Moskva će učiniti sve neophodno da zaštiti svoje zakonite interese, pa i interese nacionalne bezbednosti, izjavio je ministar spoljnih poslova RF Sergej Lavrov. On je rekao da se Rusija nada da će SAD, EU i druge zemlje „čuti glas razuma“ povodom ovih sankcija i prekinuti besmisleni krug po zakonu „oko za oko“.

Ministar je naglasio da Rusija neće dozvoliti da u razgovoru s njom koriste jezik ultimatuma i prinudnih mera.

Evropska unija osudila „paradu“ ratnih zarobljenika u Donjecku -  Evropska unija je odlučno osudila „paradu“ zarobljenih ukrajinskih vojnika u Donjecku. To je kršenje međunarodnih zakona, niko ne sme da ponižava zarobljenike, kažu u EU.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov ne smatra da se radilo o ponižavanju zarobljenih ukrajinskih vojnika.

24. avgusta na Dan nezavisnosti Ukrajine predstavnici DNR su kroz centar Donjecka sproveli pod stražom kolonu zarobljenih vojnika.

Lavrov: Kriza u Ukrajini se ne može prevladati ratom protiv sopstvenog naroda -  Ruski ministar spoljnih poslova je pozvao ukrajinske vlasti da „zaborave na iluzije“ da se kriza u zemlji može prevladati pobedom u ratu protiv sopstvenog naroda. Ministar je naglasio da je stav Moskve po tom pitanju veoma jasan. „Želimo mir u Ukrajini koji se može postići samo uz nacionalni dijalog u kojem će učestvovati svi regioni i sve političke snage zemlje. Upravo su se o tome Rusija, SAD, EU i Ukrajina dogovorile u Ženevi 17. aprila“, podsetio je Sergej Lavrov.

Lavrov: Priče o tome da ruska vojska prelazi granicu sa Ukrajinom su deo informacionog rata -  Vesti koje se šire zapadnim medijima o navodnom ulasku ruske vojske na teritoriju Ukrajine Moskva tumači kao deo informacionog rata, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov u intervjuu za izdanje "Russia Beyond the Headlines", koji je objavio britanski "The Daily Telegraph". Lavrov je kao primer naveo nedavne izjave Kijeva o tome da je ukrajinska artiljerija uništila kolonu oklopnih vozila koja je navodno došla iz Rusije. Pritom nisu predstavljeni nikakvi dokazi za takve tvrdnje.

- Porošenko i Merkel o raspuštanju parlamenta i pregovorima u Minsku -  Predsednik Ukrajine Petar Porošenko i kancelar Nemačke Angela Merkel su razgovarali preko telefona o raspuštanju ukrajinskog parlamenta. Strane su se složile oko toga da je to „korak u susret očekivanjima ukrajinskog građanskog društva i način za jačanje demokratije Ukrajine“. Porošenko i Merkel su razmenili mišljenja o predstojećem Porošenkovom susretu u Minsku s predsednicima država Carinskog saveza na kojem će prisustvovati i predstavnici EU.

- U Minsku se sastaju lideri „Evroazijske trojke“, Ukrajine i EU - U Minsku će se sastati lideri zemalja Carinskog saveza (Belorusija, Kazahstan, Rusija) Aleksandar Lukašenko, Nursultan Nazarbajev, Vladimir Putin i predsednik Ukrajine Petar Porošenko. Prisustvovaće visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton i evrokomesari za trgovinu i energetiku Karel de Guht i Ginter Etinger. Na dnevnom redu su odnosi Carinskog saveza i Ukrajine posle potpisivanja sporazuma o asocijaciji sa EU, energetska bezbednost, katastrofalna humanitarna situacija u Donbasu. Planiran je i odvojeni susret Putina i Porošenka.

- Porošenko raspustio parlament - Petar Porošenko je rasputio Vrhovnu radu i zakazao parlamentarne izbore 26. oktobra. U obraćanju narodu pozvao je „demokratske snage“ da se ujedine i izađu na izbore. Porošenko je izjavio da je većina poslanika glasala za diktatorske zakone koji su odneli živote ljudi na Majdanu.

„Za to se mora snositi odgovornost. Petu kolonu čini nekoliko desetina takozvanih narodnih poslanika. Ali oni ne predstavljaju interese naroda koji ih je izabrao“, naglasio je Porošenko.

,

Komentari (0) Dodaj komentarOSTALE VESTI IZ RUBRIKE Ukrajina i Novorusija – iz minuta u minut - 26.08.[2014-08-27 10:39:52]

 - Narodna vojska nastavlja sa kontraofanzivom na nekoliko pravaca - Narodna vojska DNR nastavlja kontraofanzivu na jug DNR...

Porošenko traži od „evroazijske trojke“ da podrži njegov mirovni plan[2014-08-27 10:38:19]

Predsednik Ukrajine Petar Porošenko je zamolio Rusiju, Belorusiju i Kazahstan da podrže njegov plan regulisanja situacije...

Putin: Prelazak na standarde EU će koštati Ukrajinu milijarde evra[2014-08-27 10:35:14]

Prelazak ukrajinske ekonomije na standarde EU će zemlju za deset godina koštati 165 milijardi evra, izjavio...

Kijevske snage se povukle iz četiri mesta[2014-08-27 10:31:56]

Kijevske snage su napustile četiri mesta Donjecke oblasti – Granitnoje, Solncevo, Teljmanovo i Uspenku. Sada se...

Državna duma RF smatra da je raspuštanje Vrhovne rade avantura[2014-08-27 10:30:22]

Kijevski režim nastavlja da sluša američke instrukcije i želi da stvori „poslušnu“ Vrhovnu radu, smatra šef...

Rusija se zalaže za jačanje saradnje sa EU i za jedinstvenu ekonomsku zonu[2014-08-27 10:29:00]

Rusija se zalaže za jačanje saradnje EU i Evroazijske ekonomske zajednice, izjavio je Vladimir Putin u...

Putin: Asocijacija Ukrajine i EU će koštati Rusiju 100 milijardi rubalja[2014-08-27 10:27:20]

Šteta za rusku ekonomiju zbog realizacije sporazuma o asocijaciji Ukrajine i EU može izneti više od...

Berlin: NATO ne sme da usmerava protivraketni štit protiv Rusije[2014-08-27 00:36:42]

Nemačke vlasti smatraju da NATO ne treba da usmerava novi protivraketni štit protiv Rusije, izjavio je...

Vicekancelar Austrije podneo ostavku na sve funkcije[2014-08-26 20:51:50]

Jedan od glavnih političara Austrije, lider stanke desnog centra Narodna partija, Mihael Špindeleger podneo je ostavku...

Venecija, akcija protiv „katanaca ljubavi“[2014-08-26 20:50:33]

U Veneciji je započela akcija protiv „katanaca ljubavi“ na mostovima. Autor projekta je pisac i novinar...


NAJNOVIJE VESTI

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.