Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2016, 08:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 24.04.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 21.04. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 24.04
.




Stanje na frontu .



Basurin o situaciji na frontu

Napad kijevskih snaga prilikom kojeg je ranjen borac Narodne vojske DNR





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 24.04.




Obama: Sankcije Rusiji mogu biti ukinute kada bude ispunjen Minski sporazum Sankcije protiv Rusije mogu i treba da budu ukinute kada bude ispunjen Minski sporazum, izjavio je američki predsednik Barak Obama.

„Sankcije Rusiji mogu i moraju da budu ukinute kada ona ispuni svoje obaveze“, izjavio je Obama u nedelju na zajedničkoj konferenciji za novinare s kancelarkom Nemačke Angelom Merkel u Hanoveru. 

Ranije je šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio da sankcije Rusiji pokazuju nesposobnost Zapada da utiče na Kijev. Prema rečima ruskog ministra, zapadni partneri odlično znaju da se u Minskom sporazumu ne spominje Rusije, ali da su u svakom njegovom paragrafu izloženi zadaci koje treba da ispuni ukrajinsko rukovodstvo i rokovi u kojima ti zadaci treba da budu ispunjeni. 

Lavrov je naveo da zapadni partneri razumeju da nisu u stanju da utiču kako treba na Kijev kako bi obećanja Ukrajine bila ispunjena, zbog čega pokušavaju da „odapnu strele“ na Rusiju. 

Obama je u radnoj poseti u Nemačkoj. Američki predsednik je s nemačkom kancelarkom otvorio industrijski sajam u Hanoveru, jedan od najvećih u svetu, čija su ovogodišnja zemlja-partner Sjedinjene Američke Države.

Prema njegovim rečima, Sjedinjene Američke Države i Nemačka pozdravljaju obrazovanje nove vlade u Ukrajini.

Obama je rekao da je uveren da će nova ukrajinska vlada nastaviti reformsku politiku u toj zemlji. 

Američki predsednik je, takođe, rekao da je s Merkelovom razgovarao o koracima NATO-a u pružanju pomoći Iraku.

Nemačka kancelarka Angela Merkel dvosmisleno je odgovorila na pitanje o spremnosti Nemačke da poveća učešće pripadnika svoje vojske u aktivnostima na istočnim granicama NATO-a.

U subotu je nemački nedeljnik „Špigl“ pisao o tome da će tokom svoje posete Hanoveru predsednik SAD Barak Obama zatražiti od Nemačke veće učešće u programima NATO-a.

„Znamo da treba da inteziviramo svoje odbrambene napore, uključujući ono što se tiče materijalne baze. Ciljevi su nam poznati. Približavamo se tome lagano, ali ćemo se truditi da to činimo bolje. Raspored Bundesvera, međutim, potpuno odražava našu međunarodnu odgovornost“, izjavila je Merkelova novinarima nakon razgovora s Obamom.

Prema rečima nemačke kancelarke, rad u okviru NATO-a i drugih međunarodnih platformi važan je za zaštitu međunarodne bezbednosti, i Nemačka to odlično zna.

Ukrajina se zavarava da će postati članica NATO-a 
Zvučne izjave Kijeva o mogućem stupanju Ukrajine u NATO zasnovane su na apsolutnom nerazumevanju svetske politike i vreme je da Kijev prizna da to nema nikakve veze sa stvarnošću, piše nemački časopis „Fokus“.

U poslednje dve godine bitno se izmenio odnos Ukrajinaca prema stupanju u Severnoatlantski pakt. Ako je ranije dve trećine građana bilo za članstvo države u NATO-u, sada ima više od polovine protivnika, piše „Fokus“.

Ukrajina aktivno uvodi nove standarde u svoju vojsku i čeka da je savez primi raširenih ruku, navode autori teksta.

Ipak, uprkos svim bajkama političara ne očekuje se nikakvo pristupanje Ukrajine NATO-u. Naravno, članice pakta se zalažu za dobrobit Ukrajine i bezbednost u Istočnoj Evropi. Međutim, veoma je mali broj država koje žele da na sebe preuzmu obavezu oružane zaštite Ukrajine, navodi list.

Nade Kijeva nikada se neće obistiniti, jer danas na Zapadu veoma dobro shvataju da taj korak vodi ka zaoštravanju odnosa sa Rusijom, sa kojom niko ne želi da dođe u sukob, posebno dok je situacija u istočnom delu Ukrajine i dalje nestabilna.

Teoretski, države-članice pakta mogle bi da razmotre članstvo Ukrajine ukoliko bi ona razrešila neslaganja sa Rusijom, ali u tom slučaju stupanje u NATO gubi smisao, naglašava autor teksta.

„Koliko god da je to paradoksalno, Ukrajina će biti spremna da pristupi NATO-u nakon što uspostavi odnose sa Rusijom, odnosno kada joj zaštita NATO-a više ne bude potrebna", zaključuje se u članku.

Ukrajina je 2014 odbila nesvrstani status, a nova vojna doktrina predviđa uspostavljanje kursa prema NATO-u. Pri tome je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker izjavio da će Ukrajini biti potrebno 20-25 godina da uđe i Evropsku Uniju ili NATO.

Ukrajina vrši ispitivanja taktičkih raketa 
Oružane snage Ukrajine izvršile su nova ispitivanja rakete taktičke namene, saopštila je pres-služba Saveta nacionalne bezbednosti i odbrane Ukrajine.

Ispitivanja je nadgledao prvi zamenik SNBO Oleg Glatkovski.

„Ukrajinska odbrambena industrija nastavlja da radi na projektovanju rakete taktičke namene po nalogu Ministarstva odbrane.

Sada je jedan od glavnih zadataka da se poboljšaju karakteristike ovog proizvoda i da se u potpunosti obezbedi zatvoreni ciklus njegove proizvodnje u Ukrajini“, saopšteno je u pres-službi Saveta Nacionalne bezbednosti i odbrane.

Rakete koje pripadaju klasi taktičkih projektovane su za pogađanje ciljeva u zoni vojnih dejstava.

One mogu da nose različite vrste bojevih glava, uključujući i nuklearne, na rastojanje od jednog do 300 kilometara.

Iz Černobila nestala vojna tehnika

Ukrajina - iz minuta u minut -
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ruski vazdušni udari u Siriji - iz minuta u minut - 24.04.

Izvor: Vostok.rs, 25.Apr.2016

  . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji - Kliknuti ovde ili na mapu ispod. . . Interaktivna mapa bojevih dejstava i vazdušnih udara Rusije u Siriji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . . . Primirje u Siriji - detaljnije  Klinuti ovde ili na mapu...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.