Izvor: Vostok.rs, 07.Feb.2017, 10:51   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 06.02.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Situacija na frontu za 06.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 06.02
.
 


Zaharčenko obišao linije odbrane Donjecka - Predsednik Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko obišao je linije odbrane u blizini Donjecka, kod "Volvo-centra".



Ovo je jedan od mogućih pravaca napada kijevskih snaga. Zaharčenko je razgovarao sa vojnicima o trenutnom pogoršanju situacije na linijama fronta, kao i o preduzetim merama za odbijanje napada.



Tokom posete Zaharčenka, u početku je bilo mirno, ali pre nego što je otišao dve granate su eksplodirale blizu položaja Narodne vojske DNR.



Kako je rekao Zaharčenko, nemoguće je verovati režimu u Kijevu, ukazavši na granatiranje položaja Narodne vojske. Pozvao je vojnike da budu na oprezu jer se, kako je rekao, provokacije od strane kijevskih snaga mogu desiti svakog trenutka.

Nastavljaju se napadi kijevskih snaga na jugu DNR - Mesta na prvim linijama fronta na jugu DNR su podvrgnuta masovnim granatiranjem od strane kijevskih snaga.

Pet jakih granatiranja je sprovedeno od večeri 5. februara, rekao je šef uprave Sahanke Igor Podgorni.

"Borbe se vode duž celog južnog fronta. Mesta Sahanka, Lenjinskoe, Kominternovo su pod granatiranjem. Napad je počeo u 10:00 časova i prestao je samo za kratko vreme ", rekao je Igor Podgorni.

Prema njegovim rečima, još nema informacija o razaranjima i eventualnim žrtvama jer granatiranje i dalje traje.

Vojnici DNR o situaciji u Avdjejevki - Vojnici Narodne vojske DNR govore o situaciji u poslednjih nekoliko dana u industrijskoj zoni kod Avdejevke i o neuspešnom pokušaju kijevskih snaga da probiju liniju odbrane.

«Nalazimo se u oblasti Avdejevke u industrijskoj zoni, gde je neprijatelj još jednom pokušao da se probije kroz naše položaje. Naravno, neprijatelj je uništen. Napad su pokušali uz korišćenje raketnog sistema «Grad», haubice kalibra 152mm i 120 mm i minobacača», rekao je vojnik sa nadimkom «Bob».



Kijevske snage 524 puta napale teritoriju DNR - Sinoć su kijevske snage otvorile vatru na naselje Zajcevo u okolini Gorlovke.

Takođe su ispalile preko 50 projektila po civilnim kvartovima Donjecka.Tokom napada na Donjecki rezervoar za vodu poginuo je i jedan vojnik DNR.



Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 524 puta napale teritoriju DNR. Napadali su Zajcevo, Mihajlovku i Široku Balku u okolini Gorlovke, južna naselja Sahanka, Lenjinskoe, Sosnovskoe  i Kominternovo na jugu DNR, kao i naselje Jasnoe kod Dokučaevska.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana dva puta napale pozicije NM u području grada Pervomajsk i naselja Kalinovo.



Kijevske snage dovlače pojačanja - Kijevske snage prebacuju svoje snage u Donbas, što govori o pripremi velikog napada duž cele linije fronta, izjavio je zamenik komandanta operativne komande Donjecke Narodne Republike Eduard Basurin.

Prema Basurinovim rečima, kod Volnovahe su stigle jedinice nacionalne garde Ukrajine, ka Donjecku i Marijupolju se premeštaju protivtenkovske i artiljerijske jedinice, a iz Harkovske oblasti se premešta i 92. brigada ukrajinske vojske.

Takođe, je prebačeno i osam kompleksa „točka U“, kao i tri bataljona nacionalističke jedinice „Azov“.

„Svi ti podaci govore o tome da je u toku priprema vojske prema naređenju zločinačkog vojno-političkog rukovodstva Ukrajine kako bi došlo do borbi duž cele linije razdvajanja, ali i kako bi se sprovodile diverzije na objektima građanske infrastrukture“, dodao je Basurin.
Granatiran punkt u Jasinovati - Kijevske snage su granatirale kontrolni punkt u Jasinovati, saopštava se u izveštaju Narodne vojske. 






Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 06.02.
 

Kremlj pozitivno gleda na sastanak Trampa i Porošenka - Kremlj pozitivno gleda na sastanak Donalda Trampa i predsednika Ukrajine Petra Porošenka ukoliko on bude doprineo rešavanju unutrašnjeg ukrajinskog sukoba, rekao je novinarima Peskov.

„Ne možemo da komentarišemo prioritete spoljne politike drugih zemalja, uključujući i SAD. To je pod jedan. A ukoliko ovaj sastanak na bilo koji način doprinese rešavanju unutarukrajinskog sukoba, nama će biti drago“, odgovorio je Peskov na pitanje kako Kremlj gleda na mogućnost da se Tramp prvo sastane sa Porošenkom, a ne sa Vladimirom Putinom.

„Što se tiče formulacije o sukobu između Ukrajine i Rusije — između Ukrajine i Rusije ne postoji sukob. Donbas je isključivo unutrašnji ukrajinski sukob“, dodao je Peskov.

Stoun pozvao Trampa da objavi tajne dokumente o ukrajinskom konfliktu  - Nekoliko državljana Ukrajine optuženo je za napad na ambasadu Rusije u Kijevu 2014. i 2016. godine.

Najmanje šestoro optuženih u krivičnim slučajevima napada 2014. i 2016. godine na ambasadu Rusije u Kijevu optuženo je u odsustvu, saopštio je Istražni komitet Rusije.

„Zajedničke istražne i operativne aktivnosti koje su sproveli istražitelji Istražne komisije Rusije, Federalna služba bezbednosti (FSB) i Ministarstvo unutrašnjih poslova Rusije pružile su dovoljno dokaza o umešanosti većeg broja državljana Ukrajine u izvršavanje nezakonitih radnji“, navodi se u saopštenju.

Komitet je precizirao da su tri osobe, od kojih je jedna bivši ukrajinski poslanik Mikola Rudkovski, optuženi u odsustvu za napade izvedene 14. juna 2014. godine.

Ostale tri osobe, od kojih su dve bivši pripadnici dobrovoljačkog bataljona desničarskog Ajdara, optuženo je u odsustvu za napad na rusku ambasadu u Kijevu 10. marta 2016. godine.

Stoun pozvao Trampa da objavi tajne dokumente o ukrajinskom konfliktu  - 
Režiser Oliver Stoun pozvao je predsednika SAD Donalda Trampa da objavi tajne dokumente o ukrajinskom konfliktu.

On je to izjavio u okviru intervjua za rusku televiziju „Prvi kanal“.

Kako je rekao, građani SAD nisu upoznati sa realnom situacijom u Ukrajini.

„Da sam ja Tramp, ja bih objavio sve informacije o Ukrajini. Doduše i o Siriji, ali pre toga o Ukrajini, budući da je odatle krenuo novi hladni rat“, rekao je on.

Stoun je takođe nazvao bajkama tvrdnje američkog establišmenta da je Rusija okupirala Krim, te da učestvuje u konfliktu u Donbasu i uopšte da preti Ukrajini.

On smatra da iza svih važnih dešavanja u svetu stoji CIA, između ostalog i iza dešavanja u Ukrajini.

„To je ludnica, Americi je potreban neprijatelj, i ne samo jedan. Ja mislim da se američka snaga bazira na neprijateljima, jer oni donose novac“, zaključio je Stoun.

Tramp i Stoltenberg razgovarali o Ukrajini  - Predsednik SAD Donald Tramp i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg razgovarali su telefonom o načinima mirnog rešavanja sukoba u Ukrajini, saopštila je Bela kuća.

Bela kuća je saopštila da su strane „razgovarale o mogućnostima za mirno rešenje sukoba duž ukrajinske granice“. Takođe je rečeno da je Tramp dao svoju podršku NATO-u, da će učestvovati na NATO samitu 2017. u Briselu.

„Lideri su razgovarali o načinima za podsticanje svih saveznika NATO-a da ispune svoje obaveze u vezi sa troškovima odbrane“, saopštila je Bela kuća i dodala da će se „nastaviti bliska koordinacija i saradnja da bi se obratila pažnja na čitav niz bezbednosnih izazova sa kojima se suočava NATO“.

Razgovor je održan u trenutku kada ukrajinske snage nastavljaju teško granatiranje stambenih područja Donjecku, razmeštajući dodatne trupe bliže granicama samoproglašenih republika na istoku zemlje.

U subotu je u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Petrom Porošenkom Tramp obećao da će sarađivati sa liderima Rusije, Ukrajine i drugih nacija kako bi se obnovio mir u ratom razorenom Donbasu.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Pogledaj vesti o: Rat u Ukrajini

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 07.02.

Izvor: Vostok.rs, 08.Feb.2017, 08:30

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Situacija na frontu za 06.02. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod. . . . .  .   OVDE...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.