Izvor: Vostok.rs, 05.Maj.2019, 09:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.05.

  
Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
  Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje Karta situacije na frontu za 02.05. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod  
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 03.05.
Stanje na frontu - .
Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 03.05.   Zaharova reagovala na reči Klimkina o „Besmrtnom puku“ - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova reagovala je na predlog ukrajinskog ministra spoljnih poslova Pavela Klimkina da se za Dan pobede izađe sa portretima Ukrajinaca „mučenih u vreme Staljinovih represija“, koji bi bio alternativa „Besmrtnom puku“.
„Samo neka ne zaboravi da pozove Sakašvilija. To kao prvo. A kao drugo, kudikamo je ispravnije tih majskih dana uzeti u ruke portrete onih koje su mučili banderovci i drugi ukrajinski kolaboracionisti“, saopštila je Zaharova.
  Klimkin je posavetovao građanima Ukrajine da prođu ulicama ukrajinskih gradova s portretima Ukrajin Glavni zadatak Zlenskog nakon inauguracije biće „aktivizacija normandijskog formata“ - Glavni zadatak novoizabranog predsednika Ukrajine nakon inauguracije biće aktivizacija „normandijskog formata“ pregovora oko Donbasa, izjavio je bivši ministar finansija Aleksandar Daniljuk, koji trenutno obavlja funkciju savetnika Zelenskog za međunarodne odnose.
„Ključni prioritet za nas je obnova pregovora u Normandijskom formatu. Za nas nije presudno da taj susret bude održan što pre, već da bude smislen“, rekao je Daniljuk. Prema njegovim rečima, to je važan korak za Ukrajinu jer su to već dugo priželjkivali svi birači Zelenskog, budući da zasad ne postoji drugačiji način da se reši rat u Donbasu. Prethodno je i zvanična Moskva po tom pitanju saopštila da je prvenstveno neophodno sačekati inauguraciju novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, pa tek onda razmišljati o novom susretu u formatu „Normandijske četvorke“. U Normandijsku četvorku ulaze Rusija, Nemačka, Francuska i Ukrajina, a ovaj format pregovora osmišljen je sa ciljem da se reši kriza na jugoistoku Ukrajine. Klimkin predložio da se za Dan pobede izađe sa portretima Ukrajinaca „mučenih u vreme Staljinovih represija“ - Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin predložio je da građani zemlje umesto učešća u akciji "Besmrtni puk", posvećenoj stradalim za slobodu u prethodnim ratovima, šetaju ulicama ukrajinskih gradova s portretima "Ukrajinaca mučenih u vreme Staljinovih represija". Tako je Klimkin komentarisao objavu korisnika Fejsbuka, koji je osudio poziv TV kanala Inter "Saveza veterana" građanima Ukrajine, da učestvuvuju u akciji "Besmrtni puk". 
"Potpuno podržavam racionalnu ideju. Onda predlažem da izađemo na ulice sa portretima Ukrajinaca mučenih u vreme Staljinovih represija. To će biti adekvatan odgovor za kompletiranje slike u ljudskim i istorijskim dimenzijama", napisao je Klimkin. Akcija "Besmrtni puk" u 2019. godini održat će se u Rusiji, kao i u mnogim drugim zemljama i gradovima širom sveta. Ukrajinske vlasti stalno govore i oštro odbacuju vreme sovjetskog perioda istorije, a posebno vreme vladavine Josifa Staljina.  Od maja 2015. godine u zemlji postoji zakon “o osudi komunističkih i nacističkih režima”, koji zabranjuje propagandu i javne demonstracije sovjetskih simbola. To takođe podrazumeva preimenovanje gradova i ulica nazvanih po sovjetskim državnicima. Dokument je izazvao veliki odjek u društvu, jer granice njegove primene nisu jasno definisane. Koboljev: „Naftogaz“ i „Gasprom“ će morati da pregovaraju o produženju sporazuma o tranzitu gasa - "Naftogaz" i "Gasprom" će morati da pregovaraju o produženju sporazuma o tranzitu gasa, rekao je šef ukrajinske kompanije Andrej Koboljev. On je istakao da u svakom slučaju strane nemaju drugog izlaza. Prema Koboljevim rečima, "Gasprom" ne može da prekine isporuke gasa Ukrajini, jer ruska kompanija "duguje novac Naftogasu, a ne obrnuto". "Zapravo, ni `Gasprom` ni `Naftogaz` nemaju značajno polje za manevar", napisao je šef ukrajinske kompanije na Fejsbuku. Karasin: Nakon inauguracije u Ukrajini možemo da razmišljamo o susretu u formatu „Normandijske četvorke“ - Rusija smatra da je prvenstveno neophodno sačekati inauguraciju novoizabranog predsednika Ukrajine Vladimira Zelenskog, pa tek onda razmišljati o novom susretu u formatu „Normandijske četvorke“, izjavio je zamenik ministra inostranih poslova Rusije Grigorij Karasin.
Prema njegovim rečima, sastanci u ovom formatu postoje na različitim nivoima. Međutim, glavno je da se tom prilikom postignu rezultati. „Sačekajmo inauguraciju, nakon čega možemo da razmišljamo o praktičnom susretu u formatu ’Normandijske četvorke‘. Ti susreti postoje na različitim nivoima, kako na nivou stručnjaka, tako i na nivou ministara. Najvažnije je da se postignu rezultati“, rekao je. Odgovarajući na pitanje da li postoje bilo kakvi signali od novoizabrane vlasti u Ukrajini da će se pitanje Donbasa u budućnosti rešavati, Karasin je rekao da ti signali zapravo stižu iz Moskve. „Smatramo da principi minskih sporazuma moraju biti poštovani jer je to ključ ka miru. Pored toga, dijalog sa Kijevom je ključ za mir u Donbasu“, zaključio je Karasin. „Kijev nema mogućnosti da preuzme kontrolu nad Donbasom i Krimom vojnim putem“ - Kijev će uspeti da vrati Donbas za pet godina, izjavio je savetnik Vladimira Zelenskog za pitanja bezbednosti i odbrane Ivan Aparšin u intervjuu za „Apostrof“.
Prema njegovim rečima, Kijev nema mogućnosti da preuzme kontrolu nad Donbasom i Krimom vojnim putem. Savetnik Zelenskog takođe nije odbacio mogućnost primene delimične amnestije za učesnike sukoba u Donbasu. Zelenski: Kontrola svakog milimetra ukrajinske granice treba da se vrati - Pobednik predsedničkih izbora u Ukrajini Vladimir Zelenski je saopštio da Rusija i Ukrajina trenutno imaju samo jednu zajedničku stvar - granicu.
„Nakon svakog ’doviđenja‘, obavezno sledi ’dobar dan‘. Dugo sam razmišljao o ’mnogo toga zajedničkog‘ između Ukrajine i Rusije. Realnost je takva da je nakon aneksije Krima i agresije u Donbasu od našeg ’zajedničkog‘ ostala samo jedna stvar - zajednička granica. ’Zajedničkih‘ 2.295 kilometra i 400 metara. I kontrola svakog milimetra sa ukrajinske strane treba da se vrati“, napisao je Zelenski na svojoj stranici na Fejsbuku. „Samo tada mi možemo da tragamo za ’zajedničkim‘“, naglasio je on. Ranije je predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio da smatra da su Ukrajinci i Rusi bratski narodi i, uopšte, jedan narod.  Vladimir Zelenski je pobedio u drugom krugu predsedničkih izbora u Ukrajini sa dobijenih 73,22 odsto glasova. Njegov protivnik Petro Porošenko dobio je podršku 24,45 odsto glasača koji su izašli na izbore. U Ukrajini zvanično objavljeni rezultati izbora - Službeni list Vrhovne rade "Glas Ukrajine" objavio je rezultate predsedničkih izbora. Zakon nalaže da inauguracija novog predsednika bude održana u roku od 30 dana nakon zvaničnog objavljivanja izbornih rezultata od strane Centralne izborne komisije i njihovog objavljivanja u Glasu Ukrajine, to jest, najkasnije do 3. juna. Tačan datum određuje parlament posebnom uredbom.
"Prema rezultatima ponovnog glasanja na predsedničkim izborima u Ukrajini 31. marta 2019. godine, izabrani predsednik Ukrajine je kandidat Zelenski", navodi se u saopštenju. 30. aprila, CIK Ukrajine je zvanično proglasio Vladimira Zelenskog kao pobednika predsedničkih izbora. Zelenskog je u drugom krugu podržalo 73,22% birača, a njegov protivnik, sadašnji predsednik, Petro Porošenko je dobio 24,45%. U Rusiji otvoreni prvi centri za izdavanje ruskih pasoša stanovnicima DNR-a i LNR-a - U Neklinovskom okrugu Rostovske oblasti počeo je sa radom Centar za izdavanje ruskih pasoša stanovnicima DNR-a na pojednostavljen način, saopštio je za RIA Novosti šef pres službe Direkcije za migracije Konstantin Rozin.
"Centar je otvoren u probnom režimu", precizirao je Rozin. Takođe je sličan centar za stanovnike LNR-a otvoren u Novošahtinsku.
Vladimir Putin je 24. aprila potpisao ukaz o pojednostavljenju postupka za dodelu ruskog državljanstva stanovnicima DNR-a i LNR-a. Predsednik je naglasio da je to pitanje čisto humanitarne prirode. "Rusija nema želju da stvara probleme za Kijev, ali situacija sa građanskim pravima u Donbasu je prešla sve granice." Prijave će biti prihvatane od osoba iz Dnr-a i LNR-a, a biće razmatrane u Rostovskoj oblasti. Pretpostavlja se da ce celi postupak trajati do tri meseca. Ministarstvo unutrašnjih poslova napominje da se zahtev za ruski pasoš može podneti bez odricanja od ukrajinskog državljanstva.  Ukrajina - iz minuta u minut -    OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima   
 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.