Izvor: Vostok.rs, 03.Okt.2018, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 02.10.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje


Karta situacije na frontu za 29.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 


Trjeler dokumentarong filma - "Grupa Givi"



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 02
.10.


Kijev odbio predlog da se zabrani granatiranje civilnih objekata u Donbasu Kijev se nije složio sa predlogom da se zabrani granatiranje civilnih objekata u Donbasu, izjavio je predstavnik Rusije na pregovorima u Minsku Boris Grizlov, prenose RIA Novosti.
Ideja je takođe podrazumevala zabranu diverzije i izviđanja na teritorijama sukobljenih strana. Predlog su podržali OEBS, Moskva, kao i Donjedcka i Liganska Narodna Republika, ali je Ukrajina bila protiv.


Prema rečima Grizlova, kontakt grupa je nastavila da razmatra paket dodatnih mera o sporazumu za prekid vatre.


On je takođe istakao da privremeni karakter ukrajinskog Zakona o posebnom statusu Donbasa ne odgovara Minskom sporazumu.


„Samo potpuna i dosledna implementacija Minskog sporazuma može doneti bezbednost i ekonomski oporavak Donbasa“, dodao je Grizlov.


Ruski predstavnik izrazio je nadu da će vrednosti dijaloga prevladati u ukrajinskoj politici i pomoći u rešavanju konflikta u Donbasu.


Takođe, strane su se dogovorile da 5. oktobra počne povlačenje snaga u Stanici Luganskoj. Osim toga, predstavnik DNR Aleksej Nikonorov optužio je Kijev da koristi vojne dronove na kontakt-liniji. Prema njegovim rečima, u rezultatu napada ranjeno je četiri civila.


Sledeće zasedanje kontakt grupe biće održano 16. oktobra.





Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 02.10.

 
 Ukrajinski poslanik optužio Rusiju da priprema terorističke napade u Ukrajini U Kijevu, u bliskoj budućnosti, može doći do nekoliko terorističkih napada kako bi se destabilizovala situacija u Ukrajini, saopštio je deputat Vrhovne rade Igor Mosičuk.
Prema njegovim rečima, on je dobio informacije iz izvora u Moskvi koji su "pouzdani".

"Neću imenovati izvore, to su dva različita izvora koja čak nisu povezana jedan s drugim, a ja se ozbiljno oslanjam na ove informacije. Jedan od njih se direktno odnosi na FSB, a drugi na tzv. Kadirovu dijasporu u Moskvi", rekao je on.

On je takođe napomenuo da bi ciljevi napada mogli biti "javne ličnosti, neprijatelji Moskve ili njihovi sledbenici".

"Prema mojim podacima, sve ove stvari idu u dva pravca - želja za destabilizaijom situacije u glavnom gradu i u zemlji, i među ličnim odnosima, i na mene sigurno. Ne znate kako me šef Čečenske Republike tretira sa poštovanjem", rekao je Mosičuk.

Dodao je da je obavestio agencije za sprovođenje zakona, te da će se uskoro sastati sa njihovim predstavnicima.

Kijev optužio Moskvu da stvara napetost sa Mađarima u Zakarpatju Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin optužio je Rusiju da stvara napetost sa Mađarima u Zakarpatju.

Klimkin smatra da ruska strana koristi problem sa nacionalnim manjinama u Zakarpatju za destabilizaciju situacije kako u regionu, tako i u Ukrajini u celini. Ukrajinski ministar je takođe rekao da Rusija generalno ne radi u interesu Mađara i Mađarske. Pri tome on nije naveo nijednu činjenicu koja dokazuje bilo kakvu umešanost Moskve u situaciji u Zakarpatju.

„Upozoravam sve na napade na Mađare u Zakarpatju. Mi moramo da pomognemo našoj mađarskoj zajednici… Radićemo pažljivo, ali vrlo čvrsto i dosledno“, rekao je Klimkin u video-poruci objavljenoj na svojoj stranici na Fejsbuku.

Ukrajinske vlasti su više puta optuživale Rusiju za „destabilizaciju situacije“ u zemlji. Pri tome takve izjave nisu potkrepljivale nikakvim dokazima.

Odnosi Kijeva i Budimpešte pogoršali su se zbog ukrajinskog zakona o obrazovanju, koji predviđa značajno smanjenje obrazovanja na jezicima nacionalnih manjina. Neke države, uključujući Mađarsku i Rumuniju, oštro su kritikovale odluku Kijeva.
Situacija se pogoršala nakon saopštenja o izdavanju mađarskih pasoša Ukrajincima u Zakarpatju. Pri tome ukrajinski zakon zabranjuje dvojno državljanstvo.


Kao odgovor na to Klimkin je izjavio da Kijev namerava da protera konzula Mađarske. On je takođe rekao da je Ministarstvo znalo o izdavanju stranih pasoša u Zakarpatju, ali to nije moglo da dokaže.


Sa svoje strane, Tužilaštvo Zakarpatske oblasti je pokrenula krivični postupak prema članu o državnoj izdaji zbog izdavanja mađarskih pasoša Ukrajincima.
Ukrajina - iz minuta u minut -






   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 
 
 

Nastavak na Vostok.rs...






Povezane vesti

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 03.10.

Izvor: Vostok.rs, 04.Okt.2018, 13:05

  . . Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  .  . Sprovođenje Minskih sporazuma - kliknuti na kartu za uvećanje. . . Karta situacije na frontu za 29.09. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje. . . . Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih...

Nastavak na Vostok.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.