Izvor: Vostok.rs, 02.Sep.2017, 10:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina i Novorusija iz minuta u minut - 01.09.

  

Karta povlačenja teškog naoružanja - kliknuti za uvećanje  
 
Karta situacije na frontu za 31.08. (karta kijevskih snaga) - kliknuti na kartu za uvećanje



Ispod se nalazi interaktivna mapa bojevih dejstava u Novorusiji -  Klinuti ovde ili na mapu ispod





 
  OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 



Pregled dešavanja na ratištu u Novorusiji za 01
.09



Dejstvo po bespilotnoj letelici iznad Donjecka

O situaciji na frontu u LNR

O situaciji u Bahmutki

Kijevske snage 24 puta napale teritoriju DNR Prema saopštenju Ministarstva odbrane DNR kijevske snage su za protekla 24 sata 24 puta napale teritoriju DNR. Pod vatrom ukrajinskih snaga našla su se naselja u Novoazovskom rejonu na jugu DNR.



Narodna milicija LNR saopštila je da su kijevske snage tokom prethodnog dana šest puta napale pozicije Narodne milicije u području Krasnog Limana, kao i naselje Donjecki, Kalinovka i Frunze.



Pregled napada na LNR



Pregled političko-ekonomskih i drugih vesti za 01
.09.



Moskva: Model Kijeva za Donbas po iskustvu Hrvatske podseća na masovni egzodus Srba iz Krajine - Moskva je zabrinuta zbog kontakata hrvatskih i ukrajinskih zvaničnika kada je reč o „povratku teritorija koje nisu pod kontrolom“ Kijeva po modelu i iskustvu Hrvatske iz devedesetih godina prošlog veka, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije, uz ocenu da je taj model negativan i podsećanje na masovni egzodus Srba iz Krajine.

„Veliku zabrinutost izaziva to što u Kijevu spremno prihvataju takve signale, uz ignorisanje sopstvenih, jasno predviđenih obaveza u okviru Minskog sporazuma“, navelo je Ministarstvo i dodalo da „spominjanje bilo kakvih ’nasilnih scenarija‘, koji bi se mogli promeniti na Donbas, izgleda posebno štetno i amoralno sada, u prvim danima ’školskog primirja‘, koje je potvrđeno u ’normandijskom formatu‘“.

Moskva je „rukovodeći se težnjom ka razvijanju prijateljskih odnosa sa Hrvatskom“, pozvala Zagreb da iskoristi „sve mogućnosti za usmeravanje Kijeva ka doslednom i neposrednom ispunjavanju Minskog sporazuma u interesu što bržeg rešavanja ukrajinske krize na miran način i kroz očuvanje stabilne situacije na jugoistoku Ukrajine“. 

Hrvatska u Kijevu predstavila „ uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije“ - Članovi Radne grupe Vlade Hrvatske za saradnju Hrvatske i Ukrajine tokom dvodnevne radne posete Kijevu predstavili su „hrvatski model uspešne i mirne reintegracije ukrajinske teritorije“.

Navodi se da su članovi te Radne grupe na današnjoj konferenciji za novinare u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske kazali da ta zemlja ništa ne čini mimo procesa iz Minska i da „nema nikakvu skrivenu agendu“.

„Predstavili smo naša iskustva u sprovođenju demilitarizacije prostora, uspostavljanju prelazne policije, primeni amnestije, održavanju lokalnih izbora, ukratko u uspostavljanju normalizacije života“, kazala je predsednica Radne grupe Vesna Škare Ožbolt.

Član Radne grupe Joško Morić naveo je da se poseta odvijala u okviru činjenica da je „s jedne strane, Ukrajina subjekt međunarodno-pravnih i političkih odnosa u svojim međunarodno priznatim granicama, i s druge strane, da su predsednici Ruske Federacije, Ukrajine i Francuske i kancelarka Nemačke potvrdili da poštuju integritet i teritorijalni suverenitet Ukrajine i da čvrsto veruju da mirno rešenje problema nema alternativu“.

„Mi nismo bili u Kijevu sa skrivenim namerama. Ono što smo radili i govorili u Kijevu možemo da radimo i govorimo i u Donjecku, Lugansku, Moskvi ili Berlinu“, kazao je Morić.

Državna sekretarka u Ministarstvu spoljnih i evropskih poslova Hrvatske Zdravka Bušić takođe je rekla da, kada se radi o odnosima Zagreba i Moskve, Hrvatska „nema nikakvu skrivenu agendu“ i da za hrvatski model mirne reintegracije Podunavlja vlada veliko interesovanje u UN, kako bi se rešili problemi od Gruzije do Sirije.

Odluku o zatvaranju konzulata Rusije u San Francisku doneo Tramp - Američka administracija traži načine za poboljšanje odnosa sa Rusijom, što ne isključuje donošenje odluka koje su u interesu Sjedinjenih Država, izjavila je na brifingu portparol Bele kuće Sara Sanders.

„Preduzeli smo te akcije kao odgovor na ranije mere Rusije koje smo prihvatili sa žaljenjem. Ne želimo da odmotavamo tu spiralu i nadamo se boljim vremenima“, odgovorila je Sandersova novinarima na pitanje da prokomentariše odluku o zatvaranju ruskih konzulata u SAD.

Ona je dodala da je tu odluku doneo predsednik Donald Tramp.

„Tražimo mogućnosti za poboljšanje odnosa, ali ćemo donositi odluke koje su najbolje za našu državu“, dodala je portparolka Bele kuće.

Kosačov: Potez SAD provokativan i očito neosnovan - Rusija treba da se drži simetričnosti prilikom „razmene diplomatskih ljubaznosti“ sa SAD, prokomentarisao je šef Međunarodnog komiteta Saveta Federacije Kontantin Kosačov odluku Vašingtona da zatvori diplomatsku misiju Rusije u San Francusku.

„U slučaju sa ’razmenom diplomatskih ljubaznosti‘ — treba nastaviti sa apsolutnom simetričnošću. Ako službenici našeg Generalnog konzulata u San Francusku budu prinuđeni da se vrate kući — predložiti Amerikancima da povuku isti broj službenika iz svojih predstavništava u Rusiji“, napisao je senator na Fejsbuku.

Druga alternativa, prema njegovim rečima, jeste da ruske diplomate koje su se našle „pod nožem“ budu raspoređene po drugim našim diplomatskim predstavništvima u SAD.

Pored toga, bez odgovora ostaju nedavne oštre američke sankcije, naveo je Kosačov.

„Siguran sam da će odgovor biti potreban. I ponavljam, u tom slučaju on ne mora biti simetričan, ali će biti značajan“, zaključio je senator.

Predsednik Komiteta Državne dume za međunarodne poslove Leonid Slucki ocenio je da je zahtev za zatvaranje Konzulata veoma nepravedan potez i da to znači da SAD objavljuju vrelu fazu diplomatskog rata.

„Zatvaranje jedne strane misije je mnogo ozbiljnije od proterivanja diplomata ili čak nezakonitog oduzimanja diplomatske svojine. Međutim, iako je potez SAD provokativan i očito neosnovan, Rusija ne bi trebalo da pruži simetričan odgovor, već naprotiv, treba da učini sve kako bi održala adekvatan nivo diplomatskih odnosa sa SAD kao preduslov za glavni element globalne stabilnosti“, istakao je Slucki.

Ukrajinska služba bezbednosti kidnapovala rusku novinarku - Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da Moskva postupke Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) prema dopisnici „Kanala 1“ Ani Kurbatovoj smatra otmicom.
„Drugačije ne može da se kvalifikuje još jedno kidnapovanje ruskog novinara (u ovom slučaju dopisnice ’Prvog kanala‘ Ane Kurbatove)“, rekla je Zaharova na redovnoj konferenciji za medije.

Mediji su juče saopštili da je u Kijevu oteta novinarka Ana Kurbatova. Služba bezbednosti Ukrajine naglasila je da novinarku deportuju u Rusiju.

Lavrov: Odgovorićemo na odluku SAD o zatvaranju konzulata Rusije u San Francisku Moskva ne traži svađu sa Sjedinjenim Američkim Državama i uvek će biti prijateljski nastrojena prema američkom narodu. Za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši američki partneri iznova igraju individualni brejkdens, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.

„Kako je predsednik više puta rekao, mi ne tražimo svađu sa ovom državom. Uvek smo bili prijateljski nastrojeni prema američkom narodu, pa i sada smo otvoreni za konstruktivnu saradnju tamo gde to odgovara ruskim interesima“, rekao je Lavrov obraćajući se studentima Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

Prema njegovim rečima, Moskva iskreno želi da „bilateralna politička atmosfera bude normalna“. „Ali, kao što znate, za tango je potrebno dvoje, a zasad, po mom mišljenju, naši američki partneri iznova igraju individualni brejkdens“, istakao je ruski ministar.

„Mi ćemo nastaviti da promovišemo pozitivan program i pristup uzajamnog poštovanja“, dodao je Lavrov.  

Rusija je zabrinuta zbog napora NATO-a da promeni vojno-političku situaciju na evroatlantskom području, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov prilikom obraćanja studentima Moskovskog državnog univerziteta za međunarodne odnose.

„Posebno zabrinjavaju stalni napori NATO-a da promeni vojno-političku situaciju u evroatlantskom regionu, uključujući povećanje vojnog prisustva i infrastrukture u regionima koji se graniče sa Rusijom, uključujući, naravno, stvaranje evropskog segmenta američke globalne protivraketne odbrane“, rekao je Lavrov.  

Moskva se nada da će zdrav razum omogućiti i da se obnove odnosi Rusije i Evropske unije, rekao je ministar Lavrov.

„Nadamo se da će zdrav razum i politička mudrost omogućiti da obnovimo naše odnose sa Evropskom unijom i njenim članovima“, istakao je ruski ministar.

On je istovremeno dodao da obnavljanje odnosa treba da se odvija na osnovu „istinskog dobrosusedstva, predvidljivosti i otvorenosti“. 

Moskva će odreagovati na odluku SAD da zatvori generalni konzulat Rusije u San Francisku čim završi analizu ovog poteza Vašingtona, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova.

„Mi smo tek sinoć dobili detaljnu notu i bavimo se time. Odreagovaćemo čim završimo ovu analizu“, naglasio je Lavrov.

 

Sjedinjene Američke Države su u četvrtak uveče najavile nova ograničenja u radu ruskih diplomatskih predstavništava u SAD, prema kojima se od 2. septembra zatvara generalni konzulat Ruske Federacije u San Francisku i konzularni objekti u Vašingtonu i Njujorku.
Ukrajina - iz minuta u minut -
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
   OVDE možete pogledati hronologiju događaja u Ukrajini i Novorusiji po danima 

Nastavak na Vostok.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.