Izvor: B92, 25.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: U nedelju drugi krug izbora

Kijev -- U nedelju, 26. decembra održava se drugi, ponovljeni, krug predsedničkih izbora.

Kandidati na ponovljenom drugom krugu izbora za predsednika Ukrajine su premijer Viktor Janukovič i lider opozicije Viktor Juščenko. Oba kandidata su uverena u svoju pobedu, međutim, istraživanja javnog mnjenja pokazuju da više šansi za pobedu ima kandidat opozicije, Juščenko.

Uoči početka izborne tišine, naciji se obratio odlazeći predsednik Leonid Kučma. On je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pozvao oba kandidata da "pruže jedan drugom ruku", jer je, kako je rekao, to "neophodno za ukrajinski narod, kako se ne bi podelio".

Na sutrašnjim izborima prisustvovaće oko 13.000 posmatrača iz Evrope, SAD i Rusije, što je oko tri puta više nego u prethodnom krugu, a opozicija je ponovo pozvala svoje pristalice na centralni kijevski trg Nezavisnosti, da se okupe nakon zatvaranja birališta i dočekaju zvanično objavljivanje rezultata. Istovremeno, zvanična Moskva još jednom je reagovala povodom ponovljenih izbora u Ukrajini, kritikujući Vašington da se meša u unutrašnje stvari drugih država.

Podsetimo, rezultate drugog kruga izbora, po kojima je pobedio proruski kandidat Janukovič i koje je objavila Centralna izborna komisija, poništio je Vrhovni sud Ukrajine prihvatajući žalbu opozicije, koja je nekoliko nedelja protestovala zbog tvrdnji da je došlo do krađe izbornih rezultata. Na zahtev opozicije smenjeni su i članovi CIK-a, a postignut je sporazum vlasti i opozicije o većim ovlašćenjima parlamenta, u odnosu na predsednika države.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.