Ukrajina: Parlament usvojio dekret o mobilizaciji

Izvor: Studio B, 22.Jul.2014, 09:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukrajina: Parlament usvojio dekret o mobilizaciji

Ukrajinski parlament usvojio je danas predsednički dekret o mobilizaciji rezervista i muškaraca mlađih od 50 godina za borbu sa proruskim snagama u istočnoj Ukrajini.

Oko 45 dana posle prethodnog dekreta o moblilizaciji, koji je istekao, Kijev je ponovo doneo dekret o "proglašavanju i sprovođenju delimične mobilizacije" za "antiterorističku operaciju", kako ukrajinske vlasti nazivaju vojne operacije u istočnoj Ukrajini.

 

 

Proruske >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << snage predale crne kutije malezijskim stručnjacima

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj, rano jutros po lokalnom vremenu, predao je malezijskim stručnjacima crne kutije oborenog putničkog aviona.

Tom prilikom su dve strane u sedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje ova procedura", prenosi Rojters.

Predstavnik Malezijskog saveta za nacionalnu bezbednost, pukovnik Mohamed Sakri, novinarima je rekao da su dve crne kutije "u dobrom stanju".

Kako prenosi AFP, proruski separatisti su najavili prekid vatre u radijusu od 10 kilometara oko mesta pada aviona, kako bi se međunarodnim istražiteljima omogućio bezbedan pristup.

 

Putin i Rute ponovo o padu aviona na istoku Ukrajine

Predsednik Rusije Vladimir Putin i holandski premijer Mark Rute su rano jutros ponovo razgovarali o međunarodnoj istrazi pada aviona "Malezija erlajnsa" na istok Ukrajine i pozvali na hitan i bezuslovan prekid vatre na tom području, saopštio je Kremlj.

U saopštenju se navodi da je to drugi put u poslednja tri dana da Putin razgovara sa Ruteom o tragediji, u kojoj je u četvrtak 17. jula poginulo 298 ljudi, od čega su njih 192 bili državljani Holandije, preneo je Rojters.

Dvojica državnika razgovarala su o "potrebi da stručnjaci imaju direktan i potpuni pristup mestu nesreće" kako bi istragu tragedije mogla da nastavi Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

"U vezi s tim, ponovo je istaknuta potreba za hitnim i bezuslovnim prekidom vatre u zoni konflikta", navodi se u saopštenju Kremlja.

Ruska ambasadorka u Maleziji Ljudmila Vorobjeva takođe je danas apelovala da istragu o obaranju malezijskog aviona predvodi "međunarodna zajednica", a ne Ukrajina.

"Ova situacija je prilično jedinstvena, budući da se mesto nesreće nalazi u ratnoj zoni. Mislim da međunarodna zajednica mora da bude fleksibilna i da postupa na način koji bi bio prihvatljiv za sve strane", istakla je Vorobjeva.

Ona je ponovila da Rusija od samog početka poziva na pravednu, detaljnu i kompletnu istragu koju bi sprovodila organizacija ICAO i dodala da je razlog za to što proruske snage na istoku Ukrajine nemaju poverenja u vladu u Kijevu i zato nisu bili voljni da im predaju bilo kakve dokaze o nesreći, uključujući crne kutije. 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Malezijskim stručnjacima predate crne kutije

Izvor: Nezavisne Novine, 22.Jul.2014

DONJECK - Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj rano jutros po lokalnom vremenu predao je malezijskim stručnjacima "crne kutije" oborenog putničkog aviona.

Nastavak na Nezavisne Novine...

Crne kutije predate malezijskim vlastima

Izvor: RTS, 22.Jul.2014

Proruske snage u Ukrajini predale su malezijskim stručnjacima dve crne kutije oborenog putničkog aviona. Voz sa telima žrtava stigao u Harkov. Rusija ponudila pomoć u istrazi...11.45 - Crne kutije biće poslate u Holandiju, odakle će ih prebaciti u Kuala Lumpur, javlja Gardijan. ..11.15 - Voz sa...

Nastavak na RTS...

Malezijskim stručnjacima predate "crne kutije"

Izvor: BanjalukaLive.com, 22.Jul.2014

Vođa proruskih aktivista Aleksandar Borodaj rano jutros predao je malezijskim stručnjacima "crne kutije" oborenog putničkog aviona. Tom prilikom su dvije strane u sjedištu samoproklamovane Donjecke Narodne Republike u Donjecku potpisale dokument, koji je Borodaj nazvao "protokolom kojim se finalizuje...

Nastavak na BanjalukaLive.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.