Ukinuta zabrana korišćenja mobilnih telefona u avionima

Izvor: Blic, 07.Apr.2008, 21:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinuta zabrana korišćenja mobilnih telefona u avionima

Evropska komisija danas je odobrila upotrebu mobilnih telefona u avionima i najavila da bi putnici na letovima unutar Evropske unije u narednim sedmicama mogli da iskoriste tu novu pogodnost.

Da bi se izbeglo ometanje upravljanja avionom, u avione će se ugrađivati sistem koji će napraviti lokalnu mrežu na koju će se povezivati telefoni putnika. Ta mreža će satelitskim sistemom biti povezana sa predajnicima na zemlji, a pilot će imati mogućnost da je isključi kada to bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << neophodno, recimo ukoliko bude turbulencija tokom leta.

Komisija predviđa da se za sada koristi široko rasprostranjena mreža GSM, dok komunikacija preko novije mreže treće generacije, bržeg protoka, u prvom periodu neće biti moguća, kao ni povezivanje na internet.

Pojedine evropske kompanije poput Er fransa počele su da odobravaju korišćenje mobilnih telefona u avionima, ali samo probno i u biznis klasi. Evropska komisija pokušava da tu pogodnost učini dostupnom većem broju putnika i da čuvenu rečenicu "molimo isključite mobilne telefone" pošalje u istoriju.

Komisija je izrazila spremnost da aviokompanijama omogući da dozvole za pružanje usluga traže samo u zemlji u kojoj su registrovane, a zemlje članice bi imale šest meseci da propise usklade sa tom novom regulativom.

Portparol Evropske komisije za telekomunikacije Martin Selmajr ocenio je da uprkos ovim preprekama i procedurama može se očekivati da pružanje usluga mobilne telefonije u avionima počne tokom narednih sedmica.

U Evropskoj komisiji očekuju da će zemlje Amerike i Azije odobriti korišćenje takvog sistema i najavljuju da bi i EU prihvatila slične sisteme drugih zemalja ako bi njihovi bezbednosni standardi odgovarali evropskim.

Mobilni operatori bi sami utvrđivali cene, a evropska komesarka za informaciono društvo i medije Vivijan Reding unapred ih je pozvala da budu razumni.

"Ako korisnici dobiju šokantno visoke račune, ova usluga se neće razviti", istakla je ona u saopštenju.

Korišćenje telefona u avionima moglo bi da stvori preteranu buku u tom poslednjem utočištu od zvonjave.

Komisija predlaže niz mera koje bi sprečile ometanje drugih putnika, među kojima su obaveza da se isključi zvono na telefonu, da se u slučaju prevelike buke odobri samo upotreba tekstualnih poruka (SMS) ili da se noću zabrani upotreba telefona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.