Izvor: B92, 28.Jan.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ukinut poslednji karantin u Kini

Peking -- Kineske vlasti ukinule su kasno sinoć karantin i u poslednjem od 33 područja u kojima je vladao ptičiji grip.

Kinesko Ministarstvo poljoprivrede odobrilo je ukidanje karantina u jugozapadnom delu provincije Ginđu, pošto u poslednjih 20 dana nije prijavljen nijedan novi slučaj ptičijeg gripa. Tokom karantina pernate životinje nisu dovođene u to područje. Tržište živinom je bilo zatvoreno, dok su ubijene sve zaražene životinje i one za koje se sumnjalo da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su inficirane.

Jedna Kineskinja je umrla od ptičijeg gripa ove nedelje i sedma je žrtva te infektivne bolesti od novembra prošle godine. Nijedan novi slučaj nije registrovan u provinciji Sečuan, gde je živela žrtva.

Od ptičijeg gripa je umrlo najmanje 93 osoba širom sveta od 2003. godine, kada je registrovana ta bolest, navela je Svetska zdravstvena organizacija. Nekoliko miliona pernatih životinja je ubijeno da bi se preventivno sprečilo širenje bolesti, koja može da se prenese na ljude putem direktnog kontakta sa životinjom. Stručnjaci su zabrinuti da virus H5N1 ptičijeg gripa može da mutira i lako da se prenosi i sa ljudi na ljude, što bi izazvalo pandemiju tog infektivnog oboljenja.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.