Izvor: B92, 28.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeno 12 osoba u Londonu

London -- Oni su uhapšeni u predgrađu Londona, u okviru istrage o terorističkim napadima 21. jula.

Skotland jard je saopštio da je šest osoba uhapšeno u mestu Tuting, a tri u drugom londonskom predgrađu, navodi policija. Britanska policija privela je i tri žene za koje sumnja da su pružile smeštaj osobama povezanim sa atentatima izvršenim 21. jula u Londonu. Žene su privedene u četvrti Stokvel, u južnom delu Londona, a nakon saslušanja zadržane su u pritvoru. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Jedan od osumnjičenih, Jasin Hasan Omar, iz Somalije, uhapšen je juče u Birmingemu. Tada je, zbog manjeg otpora koji je pružio, na Omaru upotrebljen električni pištolj, tejzer.

Policija je početkom nedelja objavila fotografije četiri osobe za koje se veruje da su odgovorne za te napade, među kojima je i Omar. Britanska policija napominje da među osobama koje su danas uhapšene nema nijednog od ostale trojice za koje se pretpostavlja da su izveli bombaške napade.

Policija je potvrdila da 24-godišnjeg Omara ispituju pripadnici specijalne antiterorističke policije. Mogao bi, takođe, da im pruži informacije o tome da li je u zaveri bilo još učesnika i da li je povezan sa samoubilačkim napadima u podzemnoj železnici i autobusu 7. jula. Jasin Hasan Omar stigao je u Britaniju početkom devedesetih godina, kao siroče i izbeglica iz Somalije. Osumnjičen je za pokušaj samoubilačkog napada u vozu podzemne železnice, nedaleko od stanice Voren strit, prenosi BBC.

Majka bombaša u šoku

Marjam Mek Liod, majka jednog od bombaša-samoubica nastradalih u napadima u Londonu 7. jula, kaže da "ne zna kako da žali" za sinom, Džerminom Lindzijem, koji je izazvao eksploziju u podzemnoj železnici na stanici Kings Kros.

Njen 19-to godišnji sin, koga je, kako kaže, "izuzetno volela i poštovala", živeo je sa suprugom i detetom u Ejlzburiju, severozapadno od Londona. Poslednji put ga je videla tokom kratke posete Engleskoj prošle godine. Marjam Mek Liod nedavno je promenila veru, prešavši u islam, otprilike u isto vreme kada i njen sin. "Neka Alah oprosti i živima i mrtvima, i neka bude milostiv prema nama", dodala je ona.

Marjam Mek Liod, koja je intervju za BBC dala sa karipskog ostrva Grenada, rekla je da je "još uvek u šoku". "Nisam sigurna da li ću na brojna pitanja koja me muče ikada dobiti odgovor" - rekla je ona. Izrazivši svoje duboko saučešće porodicama nastradalih u napadu, ona je rekla da saoseća i sa preživelima, koji su sada traumatizovani "prizorima smrti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.