Uhapšeni novinari u Egiptu pušteni uz kauciju

Izvor: B92, 16.Jan.2020, 22:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšeni novinari u Egiptu pušteni uz kauciju

Kairo -- Novinari tuske agencije Anadolija, koji su u sredu uhapšeni u Kairu, oslobođeni su u četvrtak.

Egipatske vlasti su optužile četiri novinara turske agencije za emitovanje pogrešnih informacija o Egiptu.

Sva četiri novinara su puštena uz kaciju od po 630 američkih dolara, izjavio je sudski službenik koji je zahtevao da bude anoniman.

Egipatsko Ministarstvo unutrašnjih poslova ocenilo je da je dopisništvo Anadolije "fasada za bazu hakera čiji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je cilj emitovanje lažnih vesti" i dodalo da su uhapšeni radili na davanju pogrešne slike o Egiptu.

Vlasti su uhapsile tri egipatska i jednog turskog državljanina koji rade za Anadoliju u Kairu.

Tursko Ministarstvo spoljnih poslova osudilo je napad na kancelariju agencije i hapšenje novinara i saopštilo je da je na razgovor pozvalo otpravnika poslova egipatske ambasade, dok je tursko predsedništvo osudilo hapšenje.

Egipat je jedna od zemalja u kojima novinari mogu najlakše da dospeju u zatvor, zajedno sa Kinom i Turskom, ocenio je Komitet za zaštitu novinara sa sedištem u SAD. Proteklih godina egipatske vlasti su uhapsile desetine egipatskih novinara i povremeno proteruju strane novinare iz zemlje kada im se ne sviđa kako pišu o Egiptu.

Odnosi između Kaira i Ankare su zategnuti od dolaska egipatskog predsednika Abdela Fatha el Sisija na vlast. Ankara podržava pokret Muslimansko bratstvo kojem je pripadao smenjeni egipatski predsednik Muhamed Mursi. Taj pokret je 2013. godine zabranjen u Egiptu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.