Izvor: B92, 30.Jun.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena trojica osumnjičenih za ratni zločin u Sisku

Zagreb -- Trojica bivših pripadnika Hrvatske vojske uhapšena su u ponedeljak zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske. Trojica bivših vojnika, kojima se u saopštenju MUP-a ne otkriva identitet, okrivljeni su da su 1991. godine iz stana u Sisku odveli civila srpske nacionalnosti Dušana Komosara, kojem se od tada gubi svaki trag. Nakon hapšenja sva trojica su privedena istražnom sudiji Županijskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << suda u Sisku, a protiv njih je sisačko-moslavačka policijska uprava podnela prijavu zbog sumnje da su počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Oni se terete da su 19. oktobra 1991. oko 19 sati, obučeni u maskirne uniforme i naoružani automatskim puškama, ušli u stan Dušana Komosara u Sisku, nakon čega je jedan od osumnjičenih odveo Komosara u susednu sobu, gde ga je fizički zlostavljao. Otprilike sat vremena kasnije Komosara su odveli iz stana, u kojem je bila i njegova supruga Milja, i od tada mu se gubi svaki trag. Od kraja oktobra 1991. Komosar se vodi kao nestao i za njim se traga. Komosar do danas nije pronađen.

Hapšenje trojice osumnjičenih rezultat je kriminalističke obrade vezane za nestanke i ubistva određenog broja hrvatskih državljana srpske nacionalnosti na području Siska tokom 1991. i 1992. godine.

U MUP-u navode da se u koordinaciji sa Županijskim državnim tužilaštvom u Sisku nastavlja kriminalistička obrada kako bi se utvrdile činjenice i otkrili počinitelji ostalih ratnih zločina na tom području. Dva bivša hrvatska vojnika Stanislav Gavron (40) i Ivan Hubelić (48), uhapšeni su prošle sedmice zbog sumnje da su 1992. godine ubili srpskog civila Nikolu Drobnjaka. Kako je početkom juna objavljeno iz Županijskog državnog tužilaštva u Sisku, na tom se području vode predistrage o ubistvu 35 civila srpske nacionalnosti. List Socijalističke radničke partije Stipa Šuvara "Hrvatska ljevica" prošle je godine objavio da je prema njihovim podacima u ratnim zločinima u Sisku u leto i jesen 1991. godine stradalo 107 ljudi, uglavnom srpske nacionalnosti, a da se još 600 vode kao nestali.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.