Izvor: B92, 09.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena dva pripadnika ETA

Madrid, Asken -- ETA je preuzela odgovornost za eksploziju automobila na madridskom aerodromu, 30. decembra, u kojoj su dve osobe poginule.

Ipak, u saopštenju te baskijske separatističke grupe navodi se da primirje koje je dogovoreno u martu ostaje na snazi. Međutim, španski ministar policije Alfredo Rubalkaba rekao je da ne vidi mogućnost da se pregovori s organizacijom ETA nastave, nakon napada od 30. decembra. Takođe, dva člana ETA uhapšena su danas u Francuskoj. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

U saopštenju Ministarstva unutrašnjih poslova Španije se navodi da je jedan od uhapšenih, identifikovan kao Asijer Laringada Rodriges, povezan s tajnim skrovištima oružja i eksploziva koje je španska policija našla u Baskiji u proteklih nekoliko nedelja.

Osumnjičene je uhapsila francuska policija u gradu Asken, a španska policija radi na identifikaciji druge pritvorene osobe.

Posle eksplozije na madridskom aerodromu, kojom je okončan devetomesečni prekid vatre, Vlada Španije je najavila da će prekinuti pregovore s baskijskom organizacijom. Premijer Španije Hose Luis Rodriges Sapatero zatražio je podršku opozicije za novu strategiju, kojom bi okončao sukob sa ETA.

Smatra se da je tokom pobune ETA duge 40 godina poginulo više od 800 ljudi, a stradali u eksploziji na madridskom aerodromu su prve žrtve ETA od 2003.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.