Izvor: B92, 28.Avg.2009, 18:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšena bivša pripadnica RAF-a

Berlin -- U Berlinu je uhapšena nekadašnja pripadnica Frakcija crvene armije (RAF) Verena Beker zbog sumnje da je 1977. učestvovala u atentatu na tužioca Zigfrida Bubaka.

Vlasti su saopštile da je u pretresu stana sada 57-godišnje nekadašnje pripadnice RAF-a pronađen materijal koji je učvrstio sumnje da je učestvovala u ubistvu Bubaka i njegova dva pratioca.

Pre toga je već DNK-analiza pokazala da se na pismu kojim je RAF svojevremeno preuzeo odgovornost za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ubistvo Bubaka nalazi i genetski materijal koji se nedvosmisleno može pripisati Vereni Beker.

U aprilu 1977. godine su pripadnici RAF-a u Karlsrueu, gde se nalazi Savezno tužilaštvo, sa motocikla pucali na Bubakov službeni automobil.

Za ubistvo su na doživotnu zatvorsku kaznu bili osuđeni Knut Folkerts, Kristian Klar i Brigite Monhaupt, dok je proces protiv Verene Beker za učešće u atentatu na Bubaka bio obustavljen.

Verena Beker je zbog drugih terorističkih aktivnosti, između ostalog zbog učešća u ubistvu šestoro ljudi, u decembru 1977. godine bila osuđena na doživotnu robiju, ali je pomilovana 1989. godine.

Vlasti su posle njenog hapšenja danas naglasile da nema dokaza da je Verena Beker ispalila smrtonosne hice na saveznog tužioca. Ona je u intervjuu za dnevnik "Bild" juče izjavila da nije ubila Bubaka.

Frakcija crvene armije je bila levičarska teroristička organizacija koju su 1970. godine osnovali Andreas Bader, Gudrun Enslin, Ulrike Majnhof i Horst Maler.

Ova organizacija smatrala je sebe antiimperijalističkom gradskom gerilom po južnoameričkom uzoru.

Do raspuštanja 1998. godine, do kada su se smenile tri generacije terorista, RAF je preuzeo odgovornost za 34 ubistva, kao i za mnoge pljačke banaka i podmetanja eksploziva.

Vrhunac su aktivnosti RAF-a dostigle krajem sedamdesetih godina, a vlada u Bonu usvojila je tada niz zakona koji su imali da spreče dalje aktivnosti radikalnih levičarskih terorista.

Za istoričare i stanovništvo je ovaj period, često nazivan "nemačka jesen", bio među najtežima u nemačkoj posleratnoj istoriji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.