Izvor: Blic, 23.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen zbog širenja SARS

Uhapšen zbog širenja SARS

ŠANGAJ (Rojters) - Kineske vlasti uhapsile su osobu koja je osumnjičena za namerno širenje virusa SARS (teškog akutnog repiratornog sindroma), prenela je zvanična kineska novinska agencija.

Vrhovni sud Kine prošle nedelje usvojio je pooštrenje kazni za one koji namerno budu širili SARS, tako da njima preti kazna zatvora od deset godina do doživotne robije, pa čak i smrtna kazna. Uhapšeni je identifikovan kao Liju Baočeng >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bivši oboleli od virusa SARS, a lišen je slobode dok je izlazio iz bolnice u centralnoj kineskoj provinciji Henan.

Liju je najamni radnik koji se smrtonosnim virusom zarazio u Šanksiju, glavnom gradu provincije Taujuan u aprilu. On je pobegao iz bolnice gde se nalazio na lečenju, a policija ga je prvi put uhapsila u vozu na povratku kući. On je vraćen u bolnicu, ali nekoliko dana kasnije ponovo je pobegao polomivši prozor na karantinu. Tada je uspeo da se vrati kući. U saopštenju se navodi da je 19 osoba iz voza kojim ja Liju putovao i 20 osoba iz njegovog rodnog grada zaraženo SARS-om i da su oni stavljeni u karantin.

Zvanične vlasti u Pekingu saopštile su da je u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu do sada od SARS-a umrlo 296 osoba, dok je virusom zaraženo 5.249. U međuvremenu, Svetska zdravstvena organizacija saopštila je da je Tajvan zemlja u kojoj je zabeležen nabrži rast zaraze. Na ovom ostrvu do juče su zaražene 483 osobe, dok ih je 60 preminulo.

Virus se nekontrolisano širi južno od prestonice Tajvana, gde je čak devet bolnica stavljeno u potpuni karantin.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.