Uhapšen vođa terorista iz ETA

Izvor: Blic, 22.Maj.2008, 08:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen vođa terorista iz ETA

Havijer Lopes Pena (49), poznat kao Tjeri, vođa baskijske terorističke organizacije ETA, uhapšen je u utorak uveče u Bordou u jugozapadnoj Francuskoj, u zajedničkoj akciji španske Službe bezbednosti i francuske Žandarmerije.

Alfredo Peres Rubalkaba, španski ministar policije, izjavio je odmah po hapšenju da se „radi o osobi sa najvećim političkim i vojnim uticajem u terorističkoj bandi".

Tjeri se smatra odgovornim za napad automobilom-bombom na parkingu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << madridskog aerodroma „Barahas" u decembru 2006, u kojem su poginule dve osobe i koji je označio kraj trajne obustave nasilja koje je ETA proglasila u martu 2006. godine.

Pored Tjerija, u akciji snaga bezbednosti uhapšeno je još troje uticajnih članova baskijske terorističke organizacije. Ainoa Osaeta Mendiondo (34), prva žena portparol ETA, maskirana je 2006. godine na televizijskom snimku pročitala objavu prekida terorističkih napada. Ona je u ljubavnoj vezi sa sinom bivšeg prvog čoveka ETA Hosea Antonija Urutikoečee Bengoečee, poznatog kao Hosu Ternera. Ministar Rubalkaba informisao je dan pre pre toga ocenio da je poslednji napad koji je ETA izvela u ponedeljak u predgrađu baskijskog grada Bilbaoa, eksplozivom na jahting klub, „dokaz njene slabosti", iako mediji tvrde upravo suprotno, da se ETA sada regrupiše i naoružava.

ETA i Batasuna

Euskadi Ta Askatasuna (Baskijska domovina i sloboda), kako je puno ime ETA, osnovana je 1959. godine. Za to vreme u napadima te organizacije stradalo je preko 820 ljudi. Njena struktura je menjana više puta od postanka, zbog straha od infiltriranja članova španskih bezbednosnih službi u organizaciju. Ideologija kojom se rukovodi je marksističko-lenjinistička. Pokret Batasuna (Jedinstvo), poznat i kao Jedinstvo naroda i Građani Baskije, koji predstavlja političko krilo ETA, zabranjen je u Španiji, ali je legalan u Francuskoj gde deluje među lokalnim baskijskim stanovništvom.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.