Uhapšen ubica Politkovske, naručilac u inostranstvu

Izvor: Blic, 27.Avg.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen ubica Politkovske, naručilac "u inostranstvu"

Glavni ruski tužilac Jurij Čajka saopštio je danas da je uhapšen ubica novinarke Ane Politkovske, dodajući da su u njeno ubistvo umešani bivši i aktuelni pripadnici Federalne službe bezbednosti (FSB) i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Čajka je precizirao da je uhapšena grupa od 10 ljudi koja se bavila "naručenim ubistvima", na čijem čelu se nalazio jedan Čečen, među njima i ubica Politkovske, a da istraga smatra da je "naručilac njenog ubistva u inostranstvu". Čajka >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << je precizirao da su u grupi od 10 uhapšenih jedan pripadnik FSB-a i jedan MUP-a, koji su učestvovali u praćenju i davanju informacije o Politkovskoj, a da je - za sada neimenovani - Čečen bio lider moskovske kriminalne grupe specijalizovane za naručena ubistva i kojoj se na teret stavljaju ubistva ne samo u Rusiji, nego i u Ukrajini i Letoniji.

"Tek smo na početku puta i sledi veliki posao, jer se učesnici grupe sumnjiče i za druga ubistva", rekao je Čajka, dodajući da zbog interesa istrage ne može da navede imena uhapšenih.

U grupi uhapšenih koja se bavila "naručenim ubistvima" nalaze se neposredni organizatori, pomoćnici i izvršioci ubistva, rekao je on.

Ruski tužilac je naveo da se Politkovska "poznavala i sretala" sa pretpostavljenim naručiocem ubistva. Ističući da je ubistvo vezano za njen posao, Čajka je rekao da su ubice pokušale da iskoriste situaciju u Čečeniji, o kojoj je ubijena novinarka najviše pisala, da bi predstavili zločin kao obračun sa njom. FSB je naknadno saopštio da je njen saradnik Pavel Rjaguzov uhapšen 21. avgusta, a MUP je saopštio da je "jedan od uhapšenih do nedavno bio pripadnik organa unutrašnjih poslova".

Prema rečima Čajke, tokom 10-mesečne istrage je utvrđeno da su postojale dve neposredne grupe umešane u ubistvo, gde je jedna pratila Politkovsku, a druga kontrolisala prvu i nadzirala "celu situaciju". Zločin je, prema njegovim rečima, bio veoma pažljivo organizovan a što se tiče motiva, on je naveo da je "ubistvo moglo biti od koristi ljudima i strukturama koji su usmereni na destabilizaciju stanja u zemlji, promenu ustavnog poretka, stvaranje kriza u Rusiji i vraćanje na prethodni sistem vlasti, kada su sve rešavali novac i oligarsi".

Takođe, kako je rekao, ubistvo je moglo da odgovara onima koji žele da diskredituju lidere ruske države i koji teže da isprovociraju spoljni pritisak na rukovodstvo zemlje. Tužilaštvo će, rekao je Čajka, tražiti ekstradiciju naručioca - čije ime nije navodio - čim budu prikupljeni dokazi o njegovoj krivici.

On je rekao i da se Velika Britanija ne ponaša konstruktivno povodom ruskog zahteva za izručenjem oligarha Borisa Berezovskog, čiju ekstradiciju Rusija traži zbog poziva na nasilno rušenje vlasti, ali kojeg Čajka danas nije direktno povezivao sa "slučajem Politkovske".

Glavni ruski tužilac je zahvalio na aktivnoj saradnji redakciji "Nove gazete", u kojoj je ubijena Politkovska radila. Ona je ubijena 7. oktobra prošle godine. Od jula 1999. godine, od kada je radila za "Novu gazetu", Politkovskaja je više puta posećivala zone borbenih dejstava i izbegličke kampove u Dagestanu, Ingušetiji i Čečeniji i autor je knjige "Putovanje u pakao. Čečenski dnevnik". Za seriju reportaža o Čečeniji Politkovskaja je 2000. godine dobila nagradu "Zlatno pero Rusije".

Ubistvo ruske novinarke izazvalo je veliku pažnju i brojne osude i u Rusiji a naročito na Zapadu, čiji aktivisti za zaštitu ljudskih prava i čak državnici zahtevaju od ruskih vlasti detaljnu istragu i kažnjavanje počinilaca i naručilaca ubistva. Čajka je rekao da bi ista grupa mogla da bude umešana i u ubistvo glavnog urednika ruske verzije časopisa "Forbs" Pola Hlebnjikova. Hlebnjikov ubijen je 9. jula 2004. nedaleko od redakcije "Forbsa" u Moskvi, a tužilaštvo je ranije tvrdilo da je on ubijen po narudžbini Ahmeda Nuhajeva, jednog od čečenskih ekstremista, jer mu se nije dopao način na koji je predstavljen u knjizi Hlebnjikova "Intervju sa varvarinom".

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.