Uhapšen švedski programer povezan sa Asanžom

Izvor: RTS, 13.Apr.2019, 12:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen švedski programer povezan sa Asanžom

Policija u Ekvadoru privela je švedskog programera Ole Binija, zbog sumnji za ometanje privatne komunikacije.
"Pritvoren je u svrhu istrage, po nalogu sudija, pošto je zatražen od državnih tužilaca ", rekla je Romo u televizijskim komentarima, dodajući da je Bini osoba vrlo bliska Vikiliksu.
Tužioci bi mogli da podnesu tužbu protiv Binija, koji živi u Ekvadoru, a posetio je Asanža desetak >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << puta u londonskoj ambasadi.
Dva ruska državljanina su takođe pod istragom, ali nisu uhapšeni.
Na svom sajtu, Bini opisuje sebe kao programera koji radi za Centar za digitalnu autonomiju u Kitu, koji se fokusira na digitalnu privatnost i sigurnost, ali sajt ne pominje Vikliks.
Ekvadorska vlada imala je informaciju da je Bini nekoliko puta putovao sa Ričardom Patinom, koji je bio ministar spoljnih poslova Ekvadora kada je Asanž dobio azil 2012. godine, za vreme bivšeg predsednika Rafaela Korea.
Patino je na Tviteru objavio da ne poznaje Binija.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.