Izvor: RTS, 18.Feb.2022, 18:42

Uhapšen jedan od najtraženijih narko-bosova Evrope, "sekač prstiju" sa masterom iz kriminologije

Jedan od najtraženijih narko-bosova u Evropi, Belgijanac sa master diplomom iz kriminologije, uhapšen je u Švajcarskoj nakon dve godine bekstva. Flor Bresers (35), zvani "rezač prstiju", tražen je od 2020. godine kada je osuđen na četiri godine zatvora zbog otmice, sečenja žiletom i prebijanje holandske radnice u cvećari koja nije prokrijumčarila drogu preko britanske carine.
Bresers je prethodno procesuiran 2010. godine u Limburgu zbog navodnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << odsecanja prsta holandskom kriminalcu makazama za orezivanje. Oslobođen je zbog nedostatka dokaza, ali je zbog toga dobio nadimak "sekač prstiju".

Brojnim vezama povezan je sa narko-bandom koja deluje u Antverpenu, a za koju se veruje da je prokrijumčarila tone kokaina iz Južne Amerike u Evropu, prenosi Gardijan.
Bio je na listi najtraženijih u Belgiji i Evropolu zbog otmice, protivzakonitog sputavanja i uzimanja talaca i učešća u kriminalnoj organizaciji.
Smatralo se da se Bresers krio u Južnoj Africi, ali je uhapšen u Cirihu gde je pronađen sa partnerkom i detetom. Belgijske vlasti su zatražile njegovo izručenje.
Kristof Aerts, portparol tužilaštva u Antverpenu, rekao je da je Bresers povezan sa sudskim istragama u Antverpenu, Zapadnoj i Istočnoj Flandriji.
"Ozbiljni organizovani kriminal je ovde uobičajena nit. To uključuje istrage o međunarodnoj trgovini drogom u kojoj je počinjeno nasilje. Sinoć je begunac uhapšen u Švajcarskoj. Hapšenje, koje su izvršile specijalne jedinice i uz pomoć drugih švajcarskih policijskih snaga, rezultat je intenzivne potrage koja je trajala nekoliko meseci", rekao je Aerts.
Eksperti su upozorili da se ekstremno nasilje narko-kartela koji deluju u Meksiku i Kolumbiji poslednjih godina "izvozi" u Evropu.
Ranije ovog meseca, tužioci u Amsterdamu naveli su da bi rekreativni korisnici droga trebalo da razmisle o otkriću zvučno izolovane komore za mučenje u Brabantu, u Holandiji.
U kontejneru za transport, detektivi su pronašli preuređenu zubarsku stolicu, sa kaiševima za vezivanje ruku i nogu, stezaljkama za prste, skalpelima, čekićima za kandže, kleštima, makazama za orezivanje, gasnim gorionicima, omotima za kravate i lepljivom trakom.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.