Uhapšen izvršni direktor INA-e

Izvor: Politika, 26.Mar.2011, 23:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Uhapšen izvršni direktor INA-e

Nova korupcionaška afera u Hrvatskoj : Bojan Milković sumnjiči se za primanje mita u vezi davanja poslova remonta naftnih platformi.

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb – Korupcionaške afere u Hrvatskoj i dalje se umnožavaju, a sada su stigle i do vrata nacionalne naftne industrije INA. Zagrebačka policija u petak posle podne je uhapsila glavnog izvršnog direktora ove velike kompanije Bojana Milkovića pod sumnjom da je u više navrata primio mito i falsifikovao >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << dokumentaciju u vezi remonta naftne plaforme u remontnom brodogradilištu Ugljan. Uz Milkovića, Ured za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (Uskok) proširio je istragu i na menadžera Miroslava Pacaka, koji je voditelj remonta svih platformi.

Korupcija za koju se tereti B. Milković, inače, nije u vezi s njegovom sadašnjom odgovornom funkcijom u INA-i, već je to krivično delo počinio kao šef firme „Krosko”. Otkrivanje ove velike afere počelo je kada su se vlasnici nekih propalih kooperanata u poslu remonta naftne platforme požalili Uskok-ovim istražiteljima da im je zahvaljujući ponašanju „Kroska” propao ugovoreni novac za obavljeni posao. Početkom ove godine jedan od oštećenih kooperanata je podigao tužbu protiv Milkovića, koji je u međuvremenu prešao na jednu od vodećih funkcija u koncernu INA.

Prema svedočenju oštećenih kooperanata, „Kroskovi” menadžeri vodili su sve remonte platformi bez obzira ko je bio njihov vlasnik i izvođač radova, a nastale gubitke ja sanirala INA. Kada je za vlasnika INA-e došao mađarski MOL, a „Đure Đakovića” Nemci ovakva „muljanja” više nisu bila moguća, pa su „Kroskovi” menadžeri promenili fotelje.

Dosadašnjom istragom utvrđeno je da su Bojan Milković i Miroslav Pacak od 2002. do 2009. godine dodeljivanje poslova remonta drugim firmama uslovljavali njihovim plaćanjem mita u iznosu od pet odsto od neto ugovorenog posla, a u nekim slučajevima čak i deset odsto. Vlasnici ucenjenih firmi pristali su na to kako bi osigurali posao i time opstanak svojih preduzeća, ali kada su počeli propadati zbog neisplaćenog zarađenog novca odlučili su da se povere tužilaštvu i Uskoku.

R. Arsenić

objavljeno: 27.03.2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Mesec dana pritvora direktoru "Ine"

Izvor: Glas javnosti, 27.Mar.2011, 07:02

ZAGREB - Izvršnom direktoru naftne kompanije "Ina" Bojanu Milkoviću, koji je uhapšen zbog sumnje da je primao mito, istražni sudija odredio je jednomesečni pritvor zbog opasnosti uticaja na svedoke...Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala tereti Milkovića za višestruka krivična...

Nastavak na Glas javnosti...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.