Ugušena pobuna na Madagaskaru

Izvor: B92, 22.Jul.2012, 22:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugušena pobuna na Madagaskaru

Antananarivo -- Vojska Madagaskara saopštila je da je ugušila današnju pobunu u kasarni nedaleko od prestoničkog aerodroma, kao i da je vodja pobunjenika ubijen.

"Akcija hapšenja se nastavlja. Ne odbacujemo mogućnost da se pokrene noćna operacija, ali situacija je pod kontrolom", izjavio je glavni vojni portparol Rarasoa Ralailomadi, prenosi AFP.

"Situacija je pod kontrolom. Kaplar Koto Manti, zvani Crni, je ubijen", izjavio je general Rafael Ramasi, šef kabineta ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odbrane za državnu televiziju TVM.

Šef vojne službe za komunikacije Filibert Ratovonirina rekao je da je uhapšen odredjeni broj pobunjenika, ali nije mogao da kaže koliko, prenosi Rojters.

"Snage bezbednosti pretresaju kasarnu. Ima uhapšenih pobunjenika, ali ne znamo koliko", rekao je on.

Prema njegovim rečima, na kapetana koji je bio poslat da pregovara, pobunjenici su otvorili vatru i on je umro od rana.

Pobuna u kasarni koja se nalazi blizu aerodroma Ivato, kod Antananariva, prestonice te zemlje, zbog čega su odloženi svi letovi. Pucnjava je počela u šest sati ujutru, ali je utihnula posle četiri sata.

Ta ostrvska država se nalazi u krizi već tri godine od kada je Andri Radžoelina zbacio s vlasti Marka Ravalomanana koji živi u egzilu u Južnoj Africi.

Suparničke strane su u septembru 2011. godine nameravale da raspišu nove izbore na Madagaskaru, ali taj dogovor još nije u potpunosti primenjen.

Bivši predsednik Ravalomanana je 2010. godine u odsustvu osudjen za ubistvo oko 30 demonstranata koje su ubili njegovi telohranitelji na protestima 2009. Ti protesti su završeni njegovim zbacivanjem u državnom udaru koji je podržala vojska.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.