Ugrađuju mikročipove protiv kidnapovanja

Izvor: Blic, 24.Avg.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ugrađuju mikročipove protiv kidnapovanja

Imućni Meksikanci nikada nisu štedeli na svojoj bezbednosti. Prema zvaničnoj statistici, broj otmica u Meksiku skočio je za skoro 40 odsto između 2004. i 2007. godine. Po tome se ova zemlja može meriti s ratnim zonama kao što su Irak i Kolumbija.

Stoga nimalo ne čudi podatak da su Meksikanci spremni da potroše velike pare za najnoviji tehnološki izum: minijaturni odašiljač koji im se ugrađuje pod kožu da bi, u slučaju da budu kidnapovani, policija mogla da ih pronađe >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pomoći GPS-a. Čip je usavršila „Xega", bezbednosna firma kojoj ove godine posao prosto cveta. Kompanija tvrdi da već sada ima preko 2.000 mušterija.

Odašiljač u čipu šalje radiosignale jednom većem uređaju koji mušterija nosi sa sobom, a povezan je sa sistemom globalnog pozicioniranja. Stoga satelit može precizno da otkrije gde se tačno nalazi oteta osoba.

Dvadesetosmogodišnja Meksikanka Kristina, koja nije želela da otkrije pravo ime, kaže da ona i sedam članova njene porodice imaju implantiran čip kao „preventivnu meru".

„Mi nismo previše imućni, ali će vas razbojnici kidnapovati samo da se dočepaju vašeg sata. Svi živimo u strahu", kaže ona. Kristina je platila ugradnju čipa 2.880 evra i godišnje daje firmi 1.000 evra.

Zvanična statistika kaže da je tokom prošle godine izvršena 751 otmica, ali nezavisni institut za istraživanje kriminala ICESI tvrdi da taj broj premašuje 7.000.

Kompanija „Xega", koja ima svoje sedište u gradu Kererato u centralnom delu zemlje, proizvodila je sisteme globalnog pozicioniranja za pronalaženje ukradenih vozila sve dok vlasnik kompanije nije bio kidnapovan usred bela dana 2001. godine. Frustrirani zbog nemogućnosti da mu pomognu, inženjeri su samo adaptirali postojeću tehnologiju da bi pronalazili otete ljude. Većina ima ugrađene čipove u nadlaktici između kože i mišića jer se tu najmanje vide. Klijenti koji se nađu u opasnoj situaciju pritisnu „dugme za paniku" na spoljašnjem uređaju koji svuda nose sa sobom i tako obaveštavaju kompaniju, a ona odmah zove policiju.

„Ranije su otimani poznati, uspešni poslovni ljudi, recimo, industrijalci i zemljoposednici. Sada su razbojnici prešli i na srednju klasu", objašnjava Serhio Galvan, komercijalni direktor kompanije „Xega".

Ketrin Albreht, američka aktivistkinja za zaštitu privatnosti potrošača, kaže da je taj čip samo jedna precenjena i beskorisna spravica koja nikoga ne može da locira bez pomoći većeg GPS uređaja, koji kidnaperi lako mogu da prepoznaju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.