Izvor: Blic, 28.Jul.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udes pri lansiranju satelita

Udes pri lansiranju satelita

Raketa-nosač 'Dnjepar', koja je trebalo da do orbite dopremi 18 mikrosatelita, srušila se 25 kilometara južno od lansirne rampe u Bajkonuru, saopštio je zamenik direktora 'Rosaviokosmosa' Jurij Nosenko.

Prilikom pada rakete nije izazvana šteta u obližnjim naseljima. 'Dnjepar' je lansiran nešto pre ponoći po moskovskom vremenu, ali je posle uspešnog starta u 86 sekundi došlo do havarijskog isključenja motora na raketi-nosaču. Razlozi >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << havarije razjasniće specijalna komisija koja će biti formirana, saopšteno je iz Centra za upravljanje letovima u Podmoskovlju. Raketa je trebalo da u orbiti, između ostalog, rasporedi beloruski satelit 'Belka', italijanski 'Unisat-4' i PICPOT, kao i kontejnere sa američkim 'nanosatelitima'.

'Dnjepar' je napravljen na bazi interkontinentalne balističke rakete RS-20, a kao raketa-nosač upotrebljava se od 1999. Raketa je teška 250 tona, dugačka 34,3 metra, ima prečnik tri metra, a u stanju je da od 300 do 900 kilometara visine iznese kosmičke aparate ili grupu satelita različite namene, teških do 3,7 tona. Prema planu leta, prvi stepen rakete je trebalo da padne na teritoriju Turkmenistana, a drugi u Indijski okean.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.