Izvor: Politika, 15.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udarac ugledu Grčke

U napadu upotrebljen projektil kineske proizvodnje Specijalno za "Politiku"

ATINA, 14. januara – Dva dana posle raketiranja američke ambasade u centru Atine, sem pojačane policijske kontrole u okolnim ulicama, nema drugih znakova koji bi podsećali na terorističku akciju koja je uzdrmala grčku i međunarodnu javnost. Popravljen je razbijeni prozor na trećem spratu kroz koji je uletela granata i eksplodirala u kupatilu pored kabineta ambasadora... Saobraćaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao i život u ovom delu grada u kome je stotinak metara dalje i Ambasada Srbije, odvija se normalno...

Ostale su samo posledice od kojih se, kako piše ovdašnja štampa, treba dugo oporavljati. Jer, raketiranje američke ambasade u Atini je, kako piše atinski list "Katimerini", više od simboličnog akta uperenog protiv Vašingtona. Teroristički napad je i akt protiv nacionalnih interesa zemlje jer je, podseća list, zbog terora koji je godinama sejala zloglasna teroristička organizacija "17. novembar", Grčka dugo trpela i na neki način plaćala na diplomatskom i ekonomskom planu. Napad na američku ambasadu je ozbiljno upozorenje, alarm celom društvu! Dopustiti stasanje nove generacije terorista, zaključuje "Katimerini", moglo bi da ima katastrofalne posledice za Grčku.

Ministar javnog reda Viron Polidoras smatra da je reč o tzv. lokalnim teroristima, ali poručuje da će svaka slična aktivnost biti energično presečena. Celokupna grčka javnost i sve političke strukture osuđuju ovaj teroristički napad, mada opozicija spekuliše da bi vladajuća struktura mogla da ga upotrebi kao alibi za pojačane restriktivne mere.

U međuvremenu, policija pokušava da uz pomoć ekipe FBI koja je doputovala u Atinu, razjasni sve detalje i otkrije počinioce. Za sada postoji nekoliko verzija o načinu izvršenja ovog terorističkog akta, ali se sve one, ipak, svode na neverovatnu pretpostavku da su počinioci stajali preko puta ambasade, i u centru grada u šest sati ujutru, kada je na ulici vrlo živ saobraćaj jer se zatvaraju noćni klubovi, sa ramena ispalili raketu.

Laboratorijske analize su pokazale da je reč o raketi RPG-7 kineske proizvodnje prečnika 40 milimetara iz 1974. godine koja je verna kopija ruskog originala. Do sada u Grčkoj nijedna teroristička akcija nije izvršena uz upotrebu ovog oružja niti se ono nalazi u arsenalu grčke armije. Trenutno se analizira šta su korisno i upotrebljivo zabeležile kamere postavljene u okolini ambasade. Navodno su registrovale dva čoveka, motorno vozilo kojim su posle raketiranja otišli sa mesta događaja...

Saopštenje policije se, navodno, može očekivati vrlo brzo.

Najverovatniji izvršilac je do juče radikalna levičarska, a od pre dva dana već teroristička organizacija "Revolucionarna borba". Ruku na srce, njene aktivnosti su dobro poznate i uočljive u poslednje četiri godina jer su njeni pripadnici na sebe preuzeli mnoge ozbiljne akcije. Oni su podmetnuli bombu ispred Atinskog suda 2003. godine, i u ovoj eksploziji je povređen jedan policajac. U martu 2004. su preuzeli odgovornost za eksploziju bombe ispred filijale Siti banke u centru Atine, kao i tri snažne eksplozije ispred policijske stanice u priobalnom delu grada, neposredno pred početak Olimpijade...

Iste godine napali su i policijski konvoj, a u junu 2005. podmetnuli bombu ispred Ministarstva rada u centru grada. Sličnu akciju sa tempiranom bombom izveli su u decembru 2005. ispred Ministarstva ekonomije i finansija, a u maju prošle godine pokušali atentat na ministra kulture...

Na sreću, nijedna od tih akcija, kao i poslednje raketiranje američke ambasade, nije imala fatalne posledice. Isto tako, za sve to vreme, kao i u slučaju njihovih zloglasnih prethodnika i uzora iz "17. novembra", nijedan član terorističke "Revolucionarne borbe" nije nikada bio uhapšen.

Ovoga puta, ministar javnog reda obećava energičnu akciju na samom početku i poručuje da će se svaka ozbiljnija pojava terorizma u Grčkoj sprečiti. Pitanje koje se trenutno postavlja je, šta se u policijskom žargonu kada je reč o teroristima smatra – početkom.
Jasmina Pavlović-Stamenić

--------------------------------------------------------------------------

Nema potvrde da je raketa kineska

PEKING, ATINA – Ministarstvo inostranih poslova Kine saopštilo je juče da nije primilo "nikakvu zvaničnu informaciju" povodom tvrdnji da je raketa kojom je u petak napadnuta Ambasada SAD u Atini navodno bila kineske proizvodnje.

Grčka policija je saopštila da je raketa, koja je izazvala neznatnu štetu, bila stari kineski projektil za ručni bacač, tipa RPG-7 kalibra 40 milimetara, javila je agencija Rojters.

Ministarstvo inostranih poslova Kine potvrdilo je da je "primetilo izveštaje medija o tome", ali je u svom saopštenju ukazalo da "detalji još nisu jasni" i da kineska strana nije dobila nikakvu zvaničnu informaciju iz Atine.
(Beta)

[objavljeno: 15.01.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.