Udar na neonaciste

Izvor: Glas javnosti, 01.Apr.2009, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Udar na neonaciste

BERLIN - Nemački ministar unutrašnjih poslova Volfgang Šojble zabranio je juče ekstremno desničarsku organizaciju „Zavičaju odana nemačka omladina“ (HDJ).

U ranim jutarnjim časovima u utorak, policija je sprovela racije u četiri savezne pokrajine i aktivistima ove organizacije predala rešenja o zabrani koja je na snagu stupila odmah, čime je zaplenjena i njena imovina.

„Širom zemlje aktivna organizacija „Zavičaju odana nemačka omladina“ širi rasističke >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << i nacističke stavove. U okviru naoko nepolitičkih manifestacija ove organizacije među decom i omladinom propagira sliku sveta zasnovanu na nacionalsocijalističkim idejama“, navedeno je u obrazloženju zabrane.

Veličanje nacizma

Prema navodima iz saopštenja, ministar Šojble je istakao da se zabranom „stavlja tačka na odvratno delovanje HDJ-a“ i najavio da će vlasti i ubuduće „činiti sve da bi decu i mlade zaštitili od ovakvih lovaca na ljudske duše“.

Procedura zabrane ove ekstremističke organizacije započela je u jesen prošle godine. U pretresima stanova aktivista „Zavičaju odane nemačke omladine“ tada je zaplenjen obiman materijal. U njemu su pronađeni dokazi da HDJ veliča nacizam i time deluje suprotno ustavu SR Nemačke.

Prilikom izricanja zabrane vlasti su ponovile odlučnost da se svim pravnim sredstvima i dalje odlučno suprotstavljaju desničarskom ekstremizmu i neonacizmu.

Zabranjena organizacija osnovana je 1990. i širom Nemačke ima oko 400 članova. No, kako je navedeno, njen uticaj među ekstremistima je daleko prevazilazio broj članova.

Ozloglašeni su posebno takozvani „kampovi“ Zavičaju odane nemačke omladine“. U njima je po više stotina dece i mladih vaspitavano u duhu nacističke ideologije i vojno obučavano.

„Firerov bunker“

Šatori u kojima su boravili učesnici kampova nosili su natpise koji su nedvosmisleno ukazivali na privrženost nacizmu, na primer „firerov bunker“. Ranijih godina policija je u više navrata rasturala ove kampove, poslednji put prošlog leta u pokrajini Meklenburg-Donja Pomeranija na istoku Nemačke.

Organizacija u čijim su kampovima deca i mladi obučavani kako da sačuvaju „čistotu krvi“ ne sme, prema izrečenoj zabrani, delovanje da nastavi pod novim imenom, a prestupi će se kažnjavati novčanim ili zatvorskim kaznama. Prema prošlogodišnjim podacima državne bezbednosti, u Nemačkoj ima 31.000 ekstremnih desničara, od kojih su 4.400 neonacisti.  

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.