Ubodi osa mogu imati tragične posledice

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 17.Sep.2018, 15:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubodi osa mogu imati tragične posledice

Druga polovina avgusta i septembar, vreme je kada osa ima najviše u prirodi. Od uboda najviše stradaju vinogradari, ali nije retkost ni da se ose jave i na drugim mestima. Prema rečima lekara, preventiva je hladan oblog, osim u slučaju kada je reč o više uboda, pa je neophodna intervencija lekara.

Početak jeseni je vreme kada su ose posebno aktivne u pronalaženju hrane, a to je istovremeno i period kada znaju biti posebno agresivne. Od njihovog uboda najčešće stradaju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << vinogradari, a mogu se videti na svim mestima gde ima nečeg slatkog.

Problemi sa osama ponekad nisu ni malo naivni. Kada krene hladno vreme u potrazi za toplotom, svoje sklonište traže i unutar kuća, a skorašnji događaj u mestu Ljukovo u inđijskoj opštini mogao je dobiti i nesrećniji epilog.

Neretko, ose znaju da napadaju i pčele, a dok se hrane postaju veoma agresivne. U toku napada aktiviraju feromom koji aktivira druge ose, a prilikom uboda ispuštaju otrov.

Iako se ubodi ose resavaju u kućnim uslovima, hladnim oblogama, problemi mogu biti veliki i sa tragičnim posledicama. Kod više uboda, pacijenti se obično javljaju kod lekara i primaju potrebnu terapiju.

Voće koje je slatko, posebno je primamljivo osama u ovom periodu te je potreban oprez i obavezno dobro pregledati namirnice, jer ubodi mogu izazvati i tragične posledice.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.