Izvor: Blic, 09.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena zbog istinitog izveštavanja

Ubijena zbog istinitog izveštavanja

Moskvu je potreslo još jedno naručeno ubistvo, a žrtva je ovoga puta bila novinarka Ana Politikovska (48), poznata kao jedan od najoštrijih kritičara politike predsednika Putina u Čečeniji. Njeno telo pronađeno je u subotu u liftu zgrade u Moskvi gde je živela, a policija je na licu mesta otkrila pištolj i četiri čaure.

Snimak kamera na ulazu u zgradu pokazao je da je za Anom u lift ušao mladić sa bejzbol kačketom na >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << glavi. Međutim, snimak nije dovoljno jasan da bi se napravio foto-robot ubice.

'Verujemo da je ubistvo povezano sa poslom kojim se Ana Politikovska bavila i očekujemo da ćemo uskoro imati prve rezultate istrage', rekao je Vjačeslav Raskinski, zamenik glavnog tužioca u Moskvi.

Agencija Ria Novosti prenela je da je Politikovska pogođena sa dva hica, od kojih je jedan novinarku pogodio u glavu, što predstavlja jasan znak egzekucije i naručenog ubistva.

Oleg Panfilov, direktor Centra za novinarstvo u ekstremnim situacijama iz Moskve, kaže da je Politikovska redovno dobijala pretnje. Pre dva meseca dvojica nepoznatih napadača pokušala su da upadnu u automobil u kome je bila njena ćerka Vera. Pre nekoliko godina Ana Politikovska je bila prinuđena da pobegne na nekoliko meseci u Beč pošto je dobila pretnje od jednog ruskog policajca koga je optužila za zlostavljanje zarobljenika u Čečeniji.

'Kad god se postavljalo pitanje da li u Rusiji postoji poštenih novinara, uvek mi je Ana bila u mislima', rekao je Panfilov.

Iza njenog ubistva najverovatnije stoje oficiri vojnih ili policijskih snaga, koji su zahvaljujući njoj odgovarali za zločine nad civilima.

Politikovska, koja je radila za dnevnik 'Nova gazeta', bila je oštra kritičarka politike Kremlja. Bila je poznata po svojim tekstovima o ubistvima, mučenjima i prebijanjima civila koja su sprovodili pripadnici ruskih službi bezbednosti. Za izveštavanje je dobila brojne međunarodne nagrade. Počela je da pokriva rat u Čečeniji 1999. tokom druge kampanje ruske armije u ovoj republici. Vodila je preciznu evidenciju o ubistvima, premlaćivanju i mučenju civila koje su vršile ruske snage. Tokom svog rada došla je i u kontakt sa čečenskim teroristima, zbog čega je tokom otmica talaca u moskovskom pozorištu bila angažovana kao posrednik u rešavanju krize. Pre dve godine kada je izbila kriza u Beslanu, gde su teroristi oteli više od 1.000 dece prvog dana škole, mnogi su pomislili da će Politikovska i tamo biti posrednik. Međutim, na putu se otrovala čajem koji je popila u avionu. Mnogi veruju da je cilj vlasti bio da je drži podalje od Beslana.

'Ana je bila heroj mnogima od nas i nedostajaće nam lično, ali i profesionalno, jer je samo ona mogla da dođe do informacija sa terena. Nisam siguran da ćemo njen odlazak ikada uspeti da nadomestimo', rekao je Džoel Simon, izvršni direktor Komiteta za zaštitu novinara iz Njujorka.

Ubistvo Ane Politikovske nije prva likvidacija novinara u Rusiji. U julu pre dve godine ubijen je Pol Hlebnikov, urednik ruske verzije magazina 'Forbs'. Rusija je jedno od najsmrtonosnijih mesta za novinare. Ukupno 23 novinara ubijena su u Rusiji od 1996. godine, od kojih je 12 likvidirano u stilu naručenog ubistva.

'Nijedno od ubistava novinara u Rusiji nije adekvatno razrešeno. To stvara okruženje u kome se naručioci ubistava osećaju sigurno', istakao je Simon.

Tokom karijere Politikovska je dobila više od deset uglednih nagrada. Mihail Gorbačov, bivši predsednik Sovjetskog Saveza, likvidaciju novinarke opisao je kao 'divljački zločin' i udarac demokratizaciji štampe u Rusiji. Ubistvo je osudio i Stejt department, 'Amnesti internešenel', OEBS, kao i Savet Evrope.

A. Petrović

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.