Ubijena kanadska novinarka i četiri vojnika

Izvor: S media, 31.Dec.2009, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena kanadska novinarka i četiri vojnika

Jedna kanadska novinarka i četiri vojnika ubijeni su u blizini Kandahara u Avganistanu.

Svi ubijeni stradali su juče od eksplozivne naprave koju su talibani postavili na naoko sigurnom patrolnom putu.

Od početka angažovanja u avganistanskom ratu 2002. godine stradalo je 138 pripadnika kanadskih oružanih snaga.

Reporterka iz Kalgarija Mišel Lang (34) prva je žrtva medju mnogobrojnim pripadnicima kanadskih medija koji se neprekidno smenjuju izveštavajući >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << o aktivnostima kanadskog kontinenta u južnom Avganistanu.

Ona je u toj zemlji boravila tek dve sedmice i trebalo je da ostane još tri u januaru.

Pišući za matični dnevni list "Kalgari herald" Mišel Lang je 2008. godine dobila nacionalnu kanadsku novinarsku nagradu za seriju reportaža o zdravstvu.

Smrću kanadske novinarke broj ubijenih pripadnika medijskog osoblja u 2009. godini prema saopštenju Medjunarodne federacije novinara (IFJ) (133) povećao se bar za jedan koliko i broj ubijenih novinara (76) prema podacima "Reportera bez granica".

Jedan od najpoznatijih mirotvoraca u svetu, penzionisani general Luis Mekenzi (70) izjavio je najvećoj kanadskoj nacionalnoj privatnoj tv-mreži Si-ti-vi da "iako nisu homogena organizacija, talibani nisu glupi".

"Oni vrlo smišljeno planiraju napade u vreme praznika jer je tada psihološki efekat najveći", rekao je on.

Tokom 35 godina vojničke karijere Luis Mekenzi je učestvovao u nekoliko mirovnih misija UN, od one u pojasu Gaze 1963. do BiH tri decenije docnije.

Od februara do aprila 1992. general Mekenzi bio je glavnokomandujući štaba Unprofora u BiH, a po unapredjenju u general-majora, od maja do avgusta iste godine komandant Sektora Sarajevo.

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ubijena kanadska novinarka i četiri vojnika

Izvor: Blic, 31.Dec.2009

Jedna kanadska novinarka i četiri vojnika ubijeni su u blizini Kandahara u Avganistanu. ..Svi ubijeni stradali su u sredu od eksplozivne naprave koju su talibani postavili na naoko sigurnom patrolnom putu. Od početka angažovanja u avganistanskom ratu 2002. godine stradalo je 138 pripadnika kanadskih...

Nastavak na Blic...

Ubijena kanadska novinarka i četiri vojnika

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 31.Dec.2009

Jedna kanadska novinarka i četiri vojnika ubijeni su u blizini Kandahara u Avganistanu. Svi ubijeni stradali su juče od eksplozivne naprave koju su talibani postavili na patrolnom putu. Reporterka iz Kalgarija Mišel Lang (34) prva je žrtva među mnogobrojnim pripadnicima kanadskih medija koji...

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.