Ubijena dvojica osumnjičenih za puč u Gabonu, sedam uhapšenih

Izvor: RTS, 07.Jan.2019, 10:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena dvojica osumnjičenih za puč u Gabonu, sedam uhapšenih

Bezbednosne snage Gabona ubile su dvojicu osumnjičenih za pokušaj puča i privele još sedam osoba, rekao je portparol vlade Gi-Bertran Mapangou novinarima, prenosi "Rojters".
U Gabonu je danas pokušan državni udar, a vlada je saopštila da on nije uspeo i da su uhapšeni vojnici koji su pokušali da ga organizuju.

Uniformisani i naoružani vojnici prekinuli su jutros redovni program državne >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << televizije u Gabonu i građanima saopštili da je u toku državni udar.
Vojnik koji je čitao saopštenje rekao je da predsednik Ali Bongo nije više sposoban za vršenje predsedničke funkcije.
Predsednik države Ali Bongo nalazi se u Maroku, gde se, kako se spekuliše, leči od posledica šloga.
Građanima se obratio povodom proslave Nove godine, kada je poručio da se oseća dobro.
Optužbe za korupciju i izbornu krađu
Porodica Bongo vlada ovom srednjeafričkom državom, bogatom naftom, već 50 godina, navodi Bi-Bi-Si.
Vojska ih optužuje da su za sebe prisvojili ogromno bogatstvo. Francuske vlasti su protiv porodice započele istragu o korupciji još 2009. godine.
Ali Bongo je nasledio svog oca, Omara Bonga, nakon izbora 2009. godine. Bi-Bi-Si navodi da je on "jedva" izvojevao novi mandat na izborima 2016. godine, koji su obeleženi nasiljem i optužbama o izbornoj krađi.
Gabon je, prema podacima Ujedinjenih nacija, u 2018. godini zabeležio četvrti najviši bruto domaći proizvod na kontinentu.
Iako je država bogata naftom, koja predstavlja oko 70 odsto njenog izvoza, gotovo trećina stanovništva živi u siromaštvu.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

TENKOVI NA ULICAMA Vojska se pojavila u programu uživo i saopštila: Ovo je DRŽAVNI UDAR, vraćamo demokratiju (FOTO, VIDEO)

Izvor: Blic, 07.Jan.2019

Policija je uhapsila pobunjenike koji su zauzeli državnu televiziju Gabona i objavili o formiranju Nacionalnog saveta za restauraciju zbog gubitka poverenja u predsednika zemlje, javlja RFI, pozivajući se na ministra komunikacija Gija Bertrana Mapongu, portparol Vlade.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.