Ubijena četiri demonstranta u Bahreinu

Izvor: Studio B, 17.Feb.2011, 10:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena četiri demonstranta u Bahreinu

Četiri osobe su poginule, a više destina je povređeno u jutrošnjim sukobima policije i demonstranata u Manami, a na ulicama prestonice Bahreina danas su se prvi put pojavili tenkovi.

Policija za razbijanje demonstracija ispalila je gumene metke i suzavac na demonstrante, u pokušaju da ih spreči u nameri da gradski trg pretvore u bazu za višednevne proteste, kao što je to bio slučaj sa trgom Tahrir u Kairu.

Očevici i predstavnici opozicije kazali su da je do >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << nenajavljene nasilne intervencije došlo oko 3 časa ujutru po lokalnom vremenu (1 sat po centralnoevropskom).

"Napali su trg, gde je stotine ljudi provodilo veče u šatorima", kazao je jedan od očevidaca Agenciji Frans pres.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Bahreina, general Tarek al Hasan saopštio je da su "bezbednosne snage evakuisale trg pošto su istrošene sve šanse za dijalog".

"Neki su se saglasili i napustili mesto okupljanja, dok su drugi odbili da se povinuju zakonu, pa je bila potrebna intervencija da bi bili rasterani", dodao je on.

Poslanik glavnog opozicionog šiitskog bloka Vefak, Abdul Džalil Kalil, rekao je da se radi o terorizmu i dodao da je "onaj ko je odlučio da napadne demonstrante to uradio sa namerom da ubija".

Na hiljade demonstranata boravilo je na gradskom trgu u Manami od utorka, inspirisani protestima u Tunisu i Egiptu koji su doveli do svrgavanja tamošnjih režima, a u akcijama policije su, pre jutrošnje intervencije, ubijena dva mlada šiitska demonstranta.

Opozicionari u Bahreinu zahtevaju uspostavljanje ustavne monarhije i pravo da biraju premijera.

Oni takođe traže više radnih mesta, bolje uslove stanovanja, oslobađanje političkih zatvorenika i prekidanje prakse dodeljivanja državljanstva Bahreina sunitima sa Bliskog istoka koji ga zatraže.

U Bahreinu je na vlasti sunitska kraljevska porodica, iako u zemlji šiiti čine čak oko 70 odsto stanovništva.

Nastavak na Studio B...






Povezane vesti

Nemiri u Bahreinu

Izvor: RTS, 17.Feb.2011

U Bahreinu su zabranjeni protesti, a vojska je preuzela kontrolu nad Manamom pošto je bahreinska policija rano jutros nasilno upala u bazu demonstranata u centru prestonice i ubila najmanje četvoro ljudi, dok je više od 200 povređeno. ..U sukobima između policije i demonstranata u Manami poginule...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.