Ubijena 151.000 Iračana

Izvor: Politika, 11.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijena 151.000 Iračana

Oko 151.000 iračkih civila ubijena je tokom protekle tri godine otkako je počela invazija SAD na njihovu zemlju, navodi se u juče objavljenom istraživanju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), prenosi agencija "Rojters". Nova studija, koja ističe da bi broj nasilnih smrtnih slučajeva u periodu od marta 2003. do juna 2006. mogao da se kreće u rasponu od 104.000 do 223.000, najobuhvatnija je do sada sprovedena od početka rata. U ovom istraživanju korišćeni su podaci iračkog ministarstva >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << zdravlja koji uključuju 10.000 domaćinstava – pet puta više od onog broja koji je anketiran u spornoj studiji "Džon Hopkins" univerziteta 2006, u kojoj se navodi da je u pomenutom periodu život izgubilo više od 600.000 Iračana.

Iako je daleko ispod tog broja, procena agencije Ujedinjenih nacija prevazilazi broj žrtava od 80.000 do 87.000 koji naveliko navodi grupa za zaštitu ljudskih prava Iraq Body Count, koja za svoju evidenciju koristi medijske izveštaje, kao i zapise iz bolnice i iz mrtvačnice.

"Ima mnogo nepouzdanih podataka u sačinjavanju ovakvih procena", izjavio je statističar SZO Mohamed Ali, koji je ujedno i koautor ove studije.

On je rekao da delovi Bagdada i provincije Anbar nisu dovoljno bezbedni da bi se obavilo ispitivanje u koje spadaju pitanja u vezi sa ostalim temama, uključujući ona koja se odnose na trudnoću i bolesti.

Mnoge porodice napustile su svoje domove zbog nasilja, dok su neke otišle iz zemlje, zbog čega je otežana precizna procena nasilja u Iraku. Zbog svega ovoga Ali kaže da je granica dozvoljenih grešaka kod konačnog broja relativno visoka, ali dodaje da je, i pored svega, veliki broj ispitanih domaćinstava povećao značaj ovog istraživanja u odnosu na prethodne pokušaje da se napravi procena broja Iračana ubijenih u borbama između vojnih sila i među njima samima, pobunjenicima i sektaškim borcima.

Izveštaj univerziteta "Džon Hopkins", koji se zasniva na manje obimnom iračkom istraživanju, a koji je objavio britanski medicinski časopis "Lanset", podstakao je kritike Bele kuće i drugih zbog preuveličavanja iračkih žrtava.

Irački ministar zdravlja Saleh el Hasnavi rekao je da je najnoviji izveštaj SZO "veoma precizan" i da ukazuje na "masovan broj žrtava od početka konflikta".

"Verujem u ove brojke," istakao je.

Bela kuća je saopštila da nije videla studiju, ali da žali zbog smrti iračkih civila.

"Nepogrešiva činjenica jeste da je velika većina tih smrtnih slučajeva prouzrokovana voljnim, ubilačkim namerama ekstremista koji su posvećeni oduzimanju života nedužnih", izjavio je predstavnik Bele kuće za štampu Toni Frato.

"Takođe je van svake sumnje da bi još veći broj iračkih građana bio osuđen na smrt i nasilje da su ih napustili Amerika i naši koalicioni partneri."

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da su preduzete ogromne mere predostrožnosti da bi se izbegla ubistva i ranjavanja civila.

Više od polovine nasilnih smrti dokumentovanih u izveštaju SZO dogodilo se u Bagdadu.

U proseku 128 Iračana stradalo je nasilnom smrću svakog dana u toku prve godine posle invazije. Naredne godine u proseku je svakodnevno ubijeno njih 115, dok je 126 osoba život izgubilo u nasilju svakoga dana tokom treće godine posle početka rata.

Procenu nastradalih iračkih civila ugrozilo je nedovoljno dobro funkcionisanje sistema za registraciju umrlih, navodi SZO.

Od početka rata poginulo je oko 3.915 američkih i 174 britanskih vojnika. S druge strane, veruje se da je poginulo između 4.900 i 6.375 iračkih vojnika, mada pouzdani zvanični podaci nisu objavljeni od uspostavljanja novih snaga bezbednosti krajem 2003.

Broj smrtnih slučajeva smanjio se tokom proteklih meseci zajedno sa padom nasilja u Iraku.

[objavljeno: ]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.