Ubijen policajac u S.Irskoj

Izvor: B92, 10.Mar.2009, 18:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen policajac u S.Irskoj

Belfast -- IRA Kontinuitet preuzela je odgovornost za ubistvo policajaca iz Severne Irske, javili su britanski mediji

IRA Kontinuitet, koja se zalaže za okončanje britanske vlasti i ujedinjenju Irsku, saopštila je da su naoružani napadači, njeni pripadnici, kasno sinoć ubili policajca Stefana Karola. Policajac je ubijen kasno sinoć u oblasti Krejgevon, na 40 kilometara jugozapadno od Belfasta i to je prvo ubistvo aktivnog policajca u Severnoj Irskoj u poslednjih deset godina.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Napad u pretežno katoličkom Krejgevonu usledio je dva dana nakon što su pripadnici takozvane Prave IRA, disidenti iz Irske republikanske armije koji se protive mirovnom procesu i podeli vlasti sa protestantima, ubili dva britanska vojnika kod vojne baze u gradu Antrimu.

U napadu u Antrimu ranjeni su dva britanska vojnika i jedan mladić koji im je dostavljao hranu.

Prva hapšenja

Policija Severne Irske saopštila je da je uhapsila dvojicu muškaraca, starih 17 i 37 godina, povezanih sa sinoćnim ubistvom policajca Stefana Karola u blizini Belfasta.

Sve to probudilo je strah da bi nasilja posle nekoliko godina moglo narušiti teško uspostavljen mir.

"Ovo je tužan dan za policiju Severne Irske. Danas je poginuo policajac koji je pošao u pomoć ugroženoj osobi koja se javila telefonom", kazao je Hju Orde, šef policijske službe Severne Irske.

"Ali, dozvolite mi da kažem, da ovaj događaj neće sputati ni mene, ni moje kolege da i ubuduće radimo posao za koji smo plaćeni. Mi ćemo nastaviti bez obzira na sve teškoće sa kojima smo se sretali poslednjih 9-12 meseci", dodao je on.

Šefa bezbednosti pozvao je javnost da pomogne u hvatanju ubica.

"Nisam siguran, ali želim da ubice nazovem nekim imenom. Oni su poremećene psihopate za 99,9 procenata ljudi u Severnoj Irskoj", rekao je Orde.

Dolores Keli iz severnoirskog političkog borda kazala je za britanski Skaj njuz da je logičan zaključak da iza napada stoje određene grupe "disidentske republikanske zajednice".

Državni sekretar Šon Vudvort pozvao je na oprez.

"Ovo je brutalan napad i plašim se da ne pokazuje u potpunosti koliko su ovi kriminalci opasni. Ne smemo da zaboravimo da imamo jako malo informacija o svemu. Jedino što znamo je da su problemi počeli onda kada su političari Severne Irske počeli da govore o ujedinjenju i podeli vlasti sa protestantima", kaže Vudvort.

Prava IRA i IRA kontinuitet su disidentske grupe koje su osnovane kada je IRA naredila da se odustane od oružane borbe 2005. godine i da se poštuje mirovni proces.

Obe grupe zalažu se za otcepljenje Severne Irske od Ujedinjenog kraljevstva i pripadaju takozvanim republikancima, dok Unionisti, pripadnici protestantske zajednice, misle da Severna Irska treba da ostane pod britanskom upravom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.