Izvor: B92, 01.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen lider Al Kaide u Iraku

Bagdad -- U Iraku zvaničnici tvrde da je lider Al Kaide u Iraku Abu Ajub al Masri ubijen u sukobima ekstremističkih grupa severno od Bagdada.

Portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Iraka Abdul Karim Halaf kaže da obaveštajni podaci govore da je Al Masri ubijen, a da iračke i snage SAD nisu umešane u ubistvo. Komanda SAD u Iraku nije mogla da potvrdi izveštaje o ubistvu. Međutim, oganizacija iračkih pobunjenika tu informaciju je demantovala.

"Islamska država >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Iraka uverava naciju da je šeik Abu Hamza Al-Muhadžer, Bog ga čuva, živ i da se dalje bori protiv neprijatelja Boga", saopštila je organizacija Islamska država na interent strani koju često koriste pobunjenici.

Al Masri, poreklom Egipćanin, bio je na čelu Al Kaida u Iraku posle ubistva Jordanca Abu Musaba al Zarkavija u junu 2006. Irački zvaničnici optužuju Al Kaidu u Iraku da je odgovorna za napad na šiitsko svetilište u Samari pre godinu dana, koji je izazvao eskalaciju sukoba šiita i sunita u zemlji.

Al Masri je bio na američkoj listi traženih i Vašington je njegovu glavu ucenio na pet miliona dolara.

16 žrtava napada u Iraku

Najmanje 16 civila, uključujući žene i decu, ubijeno u seriji napada južno od Bagdada.

U napadu na kombi blizu Iskanderije, 60 kilometara južno od Bagdada, nepoznati napadači otvorili su vatru i ubili 11 osoba, uključujći tri žene i dvoje dece, saopštila je policija i dodala i da su tri putnika teže ranjena.

Četiri osobe su poginule kada je minobacačka mina eksplodirala u kući u Latifiji, 40 kilometara južno od Bagdada.

Jedan civil je poginuo u eksploziji bombe koja je aktivirana dok je patrola iračke vojske prolazila Mahavilom, 80 kilometara južno od Bagdada, navela je policija.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.