Izvor: Blic, 07.Mar.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen još jedan vođa kolumbijskih pobunjenika

Kolumbijske snage bezbednosti tvrde da su ubile još jednog vođu FARK-a. Reč je, naime, o Ivanu Riosu, vođi levog krila ove pobunjeničke grupe, saznaje BBC. Ekvadorske oružane snage zarobile su noćas petoricu navodnih kolumbijskih gerilaca na ekvadorskoj strani granice između dve zemlje.



"U operaciji oružanih snaga, pronađeno je pet pretpostavljenih gerilaca FARK-a", izjavio je noćas novinarima ministar bezbednosti Gustavo Larea, a prenela agencija Rojters.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Ekvadorski zvaničnik je objasnio da je zarobljavanje izvršila jedna vojna patrola u amazonskoj džungli provincije Sukumbios, na severoistoku zemlje.

Do saopštenja ove vrste, veoma retkog poslednjih godina, došlo je posle celonedeljnih kolumbijskih optužbi da Ekvador štiti pobunjenike tzv. Kolumbijskih revolucionarnih oružanih snaga (FARK), čiji su pripadnici u poslednje četiri decenije lišili života na hiljade Kolumbijaca, a oko 700 njih drže kao taoce u svojim logorima skrivenim duboko u džungli.

Do velike zategnutosti u odnosima između Kolumbije i njenih suseda, došlo je posle prošlonedeljne intervencije kolumbijske vojske protiv gerilaca FARK-a, stacioniranih na teritoriji Ekvadora, u kojoj je ubijeno dvadesetak pobunjenika, uključujući i jednog od njihovih vođa.

Kolumbijska vojska je prošle subote saopštila da su njene snage, tokom vojne intervencije na teritoriji Ekvadora, ubile Raula Rejesa, za kojeg se veruje da je bio čovek "broj dva" u FARK-u. Venecuela i Ekvador su zbog toga u nedelju započele gomilanje trupa na svojim granicama sa Kolumbijom.

Nikaragva prekinula diplomatske odnose s Kolumbijom

Predsednik Nikaragve Danijel Ortega saopštio je danas da je prekinuo diplomatske veze sa Kolumbijom, zbog racije na sedište marksističke grupe Revolucionarne oružane snage Kolumbije (FARK), koju je ta zemlja izvršila u Ekvadoru.

Ortega je oštro osudio taj napad i dodao da prekida odnose sa vladom u Bogoti, "iz solidarnosti" sa Ekvadorom, čiji je predsednik Rafael Korea, danas boravio u poseti Nikaragvi.

"Prekidamo odnose sa terorističkom politikom vlade (kolumbijskog predsednika) Alvara Uribea, ali ne i sa kolumbijskim narodom," rekao je Ortega.

Predsednik Nikaragve dodao je i da će u roku od nekoliko sati povući diplomatsko osoblje iz Bogote i tražiti od vlade Kolumbije da u istom roku povuče svoje predstavnike iz Nikaragve.

Ovo je poslednji u nizu poteza izolacije Kolumbije, koje su levičarske latinoameričke zemlje preduzele posle prošlonedeljnog napada na kamp u Ekvadoru, u kojem je ubijen komandant FARK-a Raul Rejes.

Ortega, bivši marksistički revolucionar i protivnik Sjedinjenih Američkih Država iz vremena hladnog rata, stao je na stranu svojih saveznika Ekvadora i Venecuele, koje su poslale svoje trupe na granicu s Kolumbijom.

Vlasti Kolumbije, čiji će se predsednik ove nedelje u Dominikanskoj Republici sastati sa regionalnim liderima, saopštile su da spor treba razrešiti mirnim putem, prenele su agencije.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Ekvador zarobio kolumbijske gerilce

Izvor: B92, 07.Mar.2008

Kito -- Ekvadorske oružane snage zarobile su petoricu navodnih kolumbijskih gerilaca na ekvadorskoj strani granice između dve zemlje... "U operaciji oružanih snaga pronađeno je pet, pretpostavljamo, gerilaca FARK-a", izjavio je sinoć u glavnom gradu Ekvadora ministar bezbednosti Gustavo Larea, a...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.