Izvor: B92, 30.Jul.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen još jedan talac

Kabul -- Talibani su danas u Avganistanu ubili još jednog od otetih Južnokorejanaca, saopštio je portparol pobunjenika Kari Muhamed Jusuf.

Taoci na Al Džaziri

Katarska televizija Al Džazira emitovala je večeras snimke na kojima su, kako tvrde, južnokorejski taoci koje drže talibani u Avganistanu.

Na snimku bez tona i koji traje manje od jednog minuta, vide se žene kako sede na podu, glave su im prekrivene maramama i deluju iscrpljeno. Iza njih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su stajali muškarci, čija se lica ne vide jasno.

Al Džazira je navela da je ekskluzivno dobila snimke.

On je upozorio da će biti nastavljena likvidacija talaca ukoliko vlasti u Kabulu ne budu ispunile zahteve pobunjenika. "Ubili smo jednog muškarca, jer vlada nije ispunila naše zahteve", rekao je Jusuf u telefonskoj izjavi britanskoj novinskoj agenciji Rojters i dodao da je telo ubijenog ostavljenog pored puta, ne navodeći tačnu lokaciju.

Jusuf je rekao da će talibani nastaviti da ubijaju taoce ukoliko Kabul nastavi da ignoriše njihove zahteve, ali nije spomenuo nikakav rok do koga bi vlasti trebalo da to da učine

Prošle nedelje su islamski "verski učenici" već ubili jednog taoca, vođu prvobitne grupe od 23 Južnokorejanaca hrišćanskih minisonara.

Guverner provincije Gazni, gde su Južnokorejci oteti pre 11 dana, ranije danas je saopštio da su od talibana zatražili dodatna dva dana za mirno rešenje krize sa taocima.

U nedelju su talibani odbacili razgovore pošto su, kako su naveli, vladini pregovarači zatražili bezuslovnu predaju taoca, dok su avganistanski zvaničnici saopštili da bi mogla biti pokrenuta akcija oslobađanja ukoliko pregovori propadnu

Talibani su taoce, među kojima se nalazi 18 žena, oteli 19. jula iz autobusa, dok su putovali kroz provinciju Gazni, na autoputu Kabul-Kandahar.

Ovo je do sada najveća otmica u Avganistanu od vojne intervencije međunarodnih koalicionih snaga pod vođstvom Sjedinjenih Američkih Država u toj zemlji na jugu Aziji krajem 2001.

Talibani koji su vladali u Avganistanu do 2001, drže, takođe kao taoce, jednog Nemca i četiri Avganistanca koji su oteti u susednoj provinciji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.