Izvor: Blic, 15.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen glavni protivnik ruske bankarske mafije

Ubijen glavni protivnik ruske bankarske mafije

Andrej Kozlov, prvi zamenik predsednika Centralne banke Rusije, preminuo je u četvrtak rano ujutru od rana zadobijenih kada su dvojica napadača otvorila vatru na njega i vozača ispred stadiona Spartaka u Moskvi.

On je najviši funkcioner u Rusiji koji je ubijen u poslednjih šest godina, od kada je na vlasti ruski predsednik Vladimir Putin. Odmah posle ubistva, u Moskvi je proglašena operacija 'Vulkan-5' i policija je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << započela opsežnu istragu u potrazi za ubicama. Juče je nađeno oružje iz koga su kriminalci pucali.

Ovo ubistvo je očigledno naručeno. Ubice su izgleda pobrkale metu, pošto je pucnjem u glavu 'overen' Kozlovljev vozač. Na mestu zločina pronađeno je nekoliko čaura, a policija pokušava da napravi foto-robot atentatora.

Kozlov je učestvovao u fudbalskoj utakmici, koju svake srede igraju službenici Centralne banke i komercijalnih banaka. Kad se utakmica završila i kad su se igrači već razilazili, na stadion su došla dvojica muškaraca. Sačekali su žrtvu na parkingu i odmah otvorili vatru. Vozač je svojim telom uspeo da zakloni Kozlova i na mestu je ostao mrtav. Kozlov je odvezen u bolnicu, gde je preminuo posle petočasovne operacije.

Iako se još ne zna ko je naručio ubistvo ruskog viceguvernera, svi se slažu da je jasno - zbog čega. Kozlov je zauzimao beskompromisan stav prema bankama koje su prale novac. Ove godine Centralna banka je oduzela licencu od 40 banaka.

- Razumljivo je zašto je Kozlova, jednog od arhitekata bankarskog sistema, stigla osveta. Bio je beskompromisan u svojoj borbi. Ali ubiti tek tako visokog funkcionera poput Kozlova zbog strogosti, to je stvarno neverovatno - pišu RIA Novosti.

Baš ovih dana dozvolu za rad izgubila je 'Investkombanka Belkom'. U svojim poslednjim intervjuima Andrej Kozlov je govorio da namerava da istraje u oduzimanju dozvola.

- Bankarima koji su uhvaćeni u pranju novca treba doživotno zabraniti da se bave svojom profesijom - objasnio je svoje zalaganje.

Razlog leži u tome što se, po pravilu, cela ekipa banke kojoj je oduzeta dozvola posle pojavljuje u nekoj drugoj banci, gde nastavljaju da se bave starim poslom.

U Moskvi se svake godine operu desetine milijardi dolara, a po nekim izveštajima, u čak dve trećine ruskih banaka pere se novac. To je veliki biznis, kojim se ne bave samo kriminalci, nego i pojedinci iz vlasti. Zato je izuzetno značajno da policija otkrije one koji stoje iza tog ubistva.

Andrej Kozlov je rođen 6. januara 1965. godine u Moskvi. Godine 1989. završio je Fakultet za međunarodne ekonomske odnose na Moskovskom finansijskom institutu. Govorio je engleski i nemački. Bio je oženjen i otac troje dece.

CDC/JS Bankari stalne mete u Rusiji

- Oleg Kantor, predsednik banke 'Jugorski', zamenik predsednika Saveza proizvođača nafte, ubijen je u noći između 19. i 20. jula 1995. u Moskovskoj oblasti u Istrinskom rejonu.

- Valerij Stepanov, predsednik uprave komercijalne 'Sibirsko-moskovske banke' ubijen je 13. juna 1996. u Moksvi.

- Na Vladimira Sterlikova, zamenika predsednika Ruske banke za obnovu i razvoj, izvršen je atentat krajem oktobra 1996.

- Jurij Repin, predsednik Saveta uprave komercijalne banke 'Kutuzovski', ubijen je 14. januara 1997. u Moskvi.

- Igor Brokov, predsednik broda direktora banke 'Centurion', ubijen je 23. februara 2004. u Podmoskovlju.

- Paul Hlebnikov, urednik ruskog izdanja američkog magazina 'Forbs', upucan je jula 2004. u Moskvi. 'Častan čovek'

Ministar finansija Aleksej Kudrin izjavi je da je Kozlov bio pošten i častan čovek:

'Kozlov se u poslednje vreme bavio nadzorom nad bankama, a to se obično završavalo oduzimanjem dozvola onima koji su se bavili finansijskim kriminalom. On je bio veoma hrabar i pošten čovek.'

Prvi zamenik predsednika državne Dume zadužen za bezbednost Mihail Grišnjikov kaže: 'Bio je to čovek koji je štitio interese države i zato je mnogima smetao.' Koza kao upozorenje

RIA novosti pišu da je tokom krize u leto 2004, kada je ruska Centralna banka oduzela dozvole od nekoliko komercijalnih banaka, Kozlovu stiglo upozorenje: ispred moskovskog ogranka Centralne banke neko je doneo kozu zatvorenu u kavezu (prezime Kozlov podseća na kozu).

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.