Izvor: B92, 07.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen egipatski ambasador u Iraku

Bagdad -- Ogranak al-Kaide u Iraku je u saopštenju objavljenom na veb sajtu potvrdio da je egipatski ambasador u Iraku ubijen.

Na istom sajtu je objavljen i video snimak u kome se al Šerif, koji je otet u subotu, sa povezom preko očiju identifikuje kao glavni za misiju Egipta u Iraku i dodaje da je prethodno radio kao ambasador u Izraelu od 1999. do 2003. godine. Na snimku se, međutim, ne vidi da li je al Šerif ubijen, što je bio slučaj na prethodnim snimcima koje je ta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << teroristička organizacija ranije prikazivala.

U saopštenju se navodi da je taj ogranak odugovlačio sa preuzimanjem odgovornosti za otmicu ambasadora kako bi "bio u mogućnosti da kidnapuje što je moguće više ambasadora". Oni su preuzeli odgovornost tek u utorak, uz pretnju da će pokušati da kidnapuju ambasadore iz Pakistana i Bahreina kako bi osujetili kampanju iračke proameričke vlade u arapskom i muslimanskom svetu da otvore svoje ambasade u Iraku.

Ako je tvrdnja da su pogubili ambasadora al- Šerifa tačna, to će dovesti do dramatične eskalacije da se obeshrabre vlade arapskih i islamskih zemalja da šalju ambasadore u Irak i da se učvrste veze sa tom zemljom, kao što želi Vašington, prenosi AP.

Irački zvaničnici su pozvali druge zemlje da ostanu na tom putu i da zadrže svoje izaslanike u Bagdadu. "Ja ne mislim da to što se desilo može da obeshrabri države da otvore svoje ambasade u Iraku s obzirom na bezbednosne garancije koje im je ponudila iračka vlada", rekao je predsedavajući iračkog komiteta za bezbednost al-Maliki u izjavi za arapsku televiziju koju prenosi AP. On je kao primer naveo da je Sirija voljna da otvori svoju ambasadu u Iraku, kao i Teheran i dodao da je Jordan takođe ozbiljan u toj nameri.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.