Izvor: B92, 15.Okt.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen dopisnik Vašington posta

Bagdad -- Iračanin koji je radio kao dopisnik Vašington posta ubijen na zadatku u Bagdadu, saopštio je taj list.

Salih Saif Aldin, koji je iz bezbednosnih razloga tekstove potpisivao kao Salih Dehema, ubijen je u četvrti Sadija, na jugozapadu Bagdada.

Pobunjenici često prete iračkim novinarima koji rade za lokalne ili međunarodne medije zbog onog što pišu ili zbog povezanosti sa organizacijama sa Zapada.

Najmanje 159 medijskih radnika, od kojih 118 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << novinara, ubijeno je u Iraku od marta 2003. kada je počela međunarodna vojna intervencija u toj zemlji, navodi Komitet za zaštitu novinara.

Irak: 11 mrtvih u napadima

Najmanje pet Iračana poginulo je, od toga dvoje dece, a 17 je ranjeno u napadu šitskih militanata na američku vojnu bazu južno od Bagdada, saopštila je policija.

Napad se dogodio u Divaniji, gradu udaljenom 130 kilometara južno od Bagdada i pretežno naseljenom šitima, kada su pripadnici Mahdijeve vojske, koja je lojalna radikalnom verskom vođi Muktadi al-Sadru, na američku bazu ispalili nekoliko raketa.

Ukupno osam raketa je uletelo u bazu, ali se još ne zna da li je bilo ljudskih žrtava ili materijalne štete, preneo je AP.

Preostale četiri rakete su udarile u obližnji Centar bezbednosti koji zajedno vode iračke, američke i poljske snage.

Pripadnici Mahdijeve vojske su zatim izašli iz svojih skrovišta i sukobi su trajali oko 30 minuta.

U međuvremenu, aktiviran je automobil bomba koji je ubio šest pripadnika policijskog odreda za borbu protiv Al-Kaidie kada je udario u njihov punkt blizu Bagdada.

U policiji kažu da je u tom napadu, koji se dogodio blizu mesta mesta Balad, 80 kilometara severno od Bagdada, ranjeno nekoliko osoba.

Ovo je poslednji u nizu napada pripadnika Udruženja "Salahudin avekenings", alijanse plemena sunita provincije Salahudin, koji se čvrsto suprotstavljaju Al-Kaidinom religioznom ekstremitizmu i njegovom ubijanju nedužnih civila.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.