Ubijen čuvar nuklearke u Belgiji

Izvor: Studio B, 26.Mar.2016, 11:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubijen čuvar nuklearke u Belgiji

Tužilaštvo u belgijskom gradu Šarloa odbacilo je mogućnost da postoji trag terorizma u slučaju ubistva radnika obezbeđenja iz nuklearne centrale Tijanž, navodi TAS S na čiji zahtev je tužilaštvo uputilo odgovor.

Tužilaštvo je za belgijsku agenciju Belga navelo da je ubistvo Didijea Prospera, kojeg su njegovo troje dece u četvrtak pronašli mrtvog u njihovom domu u Froašapelu, isključivo kriminalni slučaj koji nije povezan sa terorističkom pretnjom, preneo je AFP.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << />
Danas je briselski dnevnik "Dernijer er" (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore, objavio da je član obezbeđenja belgijske nuklearne centrale Tijanž ubijen u gradu Šarlroa, a da je njegova identifikaciona kartica ukradena.

Belga navodi da je tužilaštvo negiralo ovaj navod medija o tome da je kartica nestala. AFP prenosi da je Prospero, radnik firme za obezbeđenje G4S, upucan sa četiri metka i pronađen mrtav u kupatilu. Navodi se da je Prospero bio zadužen za obezbeđivanje nuklearnog istraživackog centra u Fleriju.

Belgijska štampa je pre dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu Tijanž, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

U napadu bombaša samoubica na briselskom aerodromu i metro stanici u utorak je stradala 31 osoba, a ranjeno oko 300 ljudi.

 

EU: Belgijske nuklearke suočene sa pretnjom sajber napada

Belgijska mreža nuklearnih centrala i druga velika infrastruktura suočene su sa pretnjom sajber napada u narednih pet godina, tvrdi koordinator EU za borbu protiv terorizma Žil de Kerhove u današnjem intervjuu za "Libr Belžik" koji prenosi AFP.

"Ne bi me začudilo ako bi u narednih pet godina bilo pokušaja da se putem interneta izvede napad", naveo je De Kerhove.

AFP navodi da ova izjava dolazi u trenutku kada je Belgija pod uzbunom zbog napada bombaša samoubica na briselskom aerodromu i metro stanici u utorak u kojima je stradala 31 osoba, a ranjeno oko 300 ljudi.

Danas je briselski dnevnik "Dernijer er" (DH), pozivajući se na lokalne policijske izvore, objavio i član obezbeđenja belgijske nuklearne centrale Tijanž ubijen u gradu Šarlroa, a da je njegova identifikaciona kartica ukradena.

"Čuvar postrojenja ubijen je u četvrtak dok je šetao psa. Ovaj zločin su mediji potpuno ignorisali, ali su danas lokalni policijski izvori potvrdili da je njegova identifikaciona kartica, koja omogućuje pristup centrali, ukradena", navodi list.

Belgijska štampa je pre dva dana pisala da su briselski bombaši-samoubice Halid i Ibrahim el Bakraui planirali i napad na belgijsku nuklearnu elektranu, ali su promenili plan nakon što im je uhapšen saučesnik Salah Abdeslam.

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.