Ubičin posmrtni napad

Izvor: Politika, 20.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubičin posmrtni napad

Počinilac zločina na virdžinijskom univerzitetu poslao televiziji paket poruka kojima optužuje društvo a sebe predstavlja kao žrtvu. – Otkriveno da je bio podvrgnut psihijatrijskom posmatranju

Od našeg stalnog dopisnika
Vašington, 19. aprila – Posle masakra u kome je ubio 32 osobe a onda i sebe, Čo Seung Hui je izvršio i "posmrtni napad" na celo američko društvo – okrivljujući "sve" za svoj zločin. Njegov prikaz "sukoba" sa okolinom u kome sebe opisuje >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << kao žrtvu – sinoć je emitovan na televiziji En-Bi-Si kojoj je, u pauzi između dva krvoprolića na univerzitetu Virdžinija Tek, prošlog ponedeljka, poštom poslao paket ispunjen svojim video i pisanim porukama, kao i fotografijama.

Još šokirana najsmrtonosnijom pucnjavom na svom tlu, američka javnost je – dodatno zgranuta objavljenim delovima Čoove ispovesti, krcate optužbama a bez trunke kajanja. Na osnovu uvida u sadržaj ubičinih poruka, hitno konsultovani medicinski specijalisti mahom su konstatovali da je on bio "poremećena ličnost". Slična dijagnoza o njemu je data, otkriveno je sada, još pre 16 meseci, kada je bio podvrgnut psihijatrijskom posmatranju zbog uznemiravanja dve studentkinje, ali je posle 24 sata bio pušten iz bolnice, kao "slučaj koji ne predstavlja neposrednu opasnost po druge". Takva procena se, međutim, pokazala – kobno olakom.

"Sabili ste me u ćošak"...

Iz prikazanih delova Čoovog "multimedijalnog manifesta", kako je nazvan sadržaj njegovog paketa, proizlazi da je reč o mladiću, 23-godišnjem južnokorejskom imigrantu, koji je bio pun prezira i gneva prema sredini gde se godinama kretao, ostavljajući utisak osobe povučene u sebe, usamljenika koji gotovo ni sa kim ne razgovara. Sve što je ćutao, odjednom je, kao erupcija psihičkog vulkana, izbilo iz njega – u vidu nemilosrdne pucnjave i snimaka gde je sebe predstavio kao lik, za koji njegov cimer kaže da se dosad nije ni na koji način javno ispoljavao.

Na snimcima se pojavio s crnom kapom čiji je zadnji deo stavio na čelo, u tamnoj košulji preko prsluka "u vojničkom stilu", bez inače "uobičajenih naočara" a s crnim rukavicama i s dva nedavno kupljena revolvera, držeći ih oba visoko uzdignuta, ili pojedinačno – uperenim u kameru, za koju se pretpostavlja da je sam postavio, ili u svoju slepoočnicu. Nekima je pri tom delovao kao samouki komandos, a drugima kao imitacija likova iz video-igrica...

Kameri je zatim izručio lavinu ogorčenja prema okolini a opravdavanja sebe. "Oskrnavili ste moje srce, oteli mi dušu... Zahvaljujući vama, umirem kao Isus Hrist, da nadahnem slabe i nezaštićene" – ispripovedao je, uz ostalo. I nastavio: "Imali ste stotinu milijardi prilika da izbegnete sadašnji događaj, ali ste odlučili da prolijete moju krv. Sabili ste me u ćošak i nisam imao drugog izbora. Odluka je bila vaša. Sada je krv na vašim rukama i nikada je nećete oprati"...

Ko su ti kojima toliko zamera – zasad nije poznato. Posebno je, čini se, bio ljut na manifestacije bogatstva. "Vama razmaženima nisu bili dovoljni mercedesi, kao ni zlatne ogrlice vama snobovima... ni votka ni konjak, ni vaš razvrat... Sve to nije moglo da zadovolji vaše hedonističke potrebe" – prebacio je, prema dostupnim snimcima – takođe uopšteno.

A konkretno je pobio kolege, čiji profili se ne uklapaju u one koje je verbalno uzeo na nišan – kažu poznavaoci. Navode da su studenti Virdžinija Teka – iz srednjih, marljivih, slojeva društva, u koje bi se mogli svrstati i Čoovi roditelji kao vlasnici radnje za hemijsko čišćenje u virdžinijskom predgrađu Vašingtona.

Godišnja školarina sa smeštajem na tom javnom univerzitetu iznosi, za nastanjene u Virdžiniji, između 12.329 i 13.633 dolara. Na internetskom sajtu ove ustanove se kaže i da oko 60 odsto njenih studenata prima neku vrstu finansijske potpore...

Istraga je, u međuvremenu, otkrila da je Čo paket televiziji u Njujorku poslao u ponedeljak u devet sati i jedan minut, sat i 46 minuta posle ubijanja dvoje kolega u spavaonici. U međuvremenu je dosnimio deo video-materijala, a posle predaje paketa, vratio se u krug univerziteta, u čijim je učionicama usmrtio još 30 kolega i sebe.

Rukovodstvo En-Bi-Sija je saopštilo da ne zna zašto je ubica baš toj mreži uputio pošiljku koja im je, netačno adresirana, stigla u utorak uveče, da bi bila otvorena u sredu pre podne. Oni su se, u više navrata, i izvinili što emituju delove kopije snimaka dobijenih od ubice, ali da su takvu odluku doneli u skladu s profesionalnom obavezom, pošto su prethodno original predali Federalnom istražnom birou (FBI).

Nove rasprave

I ispitivanje karakteristika Čoove ličnosti izazvalo je – svojevrsnu senzaciju. Kao što je već pomenuto, zbog uznemiravanja dve studentkinje njega je lokalni sudija poslao na psihijatrijsko posmatranje, uz napomenu da je "opasan po okolinu".

U bolnici je zadržan kratko, pretpostavlja se samo jedan dan. Uz dijagnozu da je reč o "depresiji" a da mu je "rasuđivanje normalno", pušten je s nalogom da se javlja univerzitetskom savetovalištu, što on nije ispoštovao.

Sve te okolnosti podstakle su pojavu nove polemike – o (ne)prihvatljivosti doza psihičke uzdrmanosti pojedinaca u ustanovama kao što su univerziteti, kao i o neodređenosti zakonske regulative u "sivoj zoni" između podnošljivosti i neprihvatljivosti stepena takvih stanja. Pojačane su ionako žestoke rasprave između pristalica i protivnika ovdašnjeg režima naoružavanja, koji omogućava vrlo jednostavnu nabavku revolvera, pušaka. Hroničari ukazuju da Amerikanci poseduju oko 200 miliona komada "pucaljki" koje godišnje, u proseku, odnesu "više od 30.000 života" ovdašnjih građana.

M. Pantelić

[objavljeno: 20.04.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.