Izvor: Politika, 30.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubice porodice Olujić na sudu

U Vukovaru počelo suđenje petorici bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su početkom 1992. u Cerni kod Vinkovaca likvidirali četvoročlanu porodicu

Od našeg stalnog dopisnika

Zagreb, 29. marta – Na Županijskom sudu u Vukovaru počelo je suđenje petorici bivših pripadnika Hrvatske vojske koji su u februaru 1992. godine u Cerni kraj Vinkovaca ubili četvoročlanu porodicu Olujić – Radomira i Ankicu, te njihovo dvoje dece Milenu (16) i Marka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << (13). Učinili su to preobučeni u uniforme JNA, kuću opljačkali, a zatim podmetnuli minu, ali je to izvedeno nestručno pa nisu uspeli da izazovu požar i tako unište tragove ovog krvavog zločina.

Tek posle 15 godina, kada se u Hrvatskoj promenila atmosfera prikrivanja zločina počinjenih sa hrvatske strane, otkriveni su i uhapšeni počinioci višestrukog ubistva. Optužen su nalogodavac zločina i tada komandir izviđačko-diverzantske jedinice HOS-a u sastavu 105. bjelovarske brigade Tomislav Madi (47), zvani Čikago, iz Cerića, Mario Jurić (34), zvani Maksi, Mijo Starčević (51) iz Vinkovaca, Zoran Poštić (34), zvani Pegula, iz Zaprešića kraj Zagreba i Davor Lazić (34) iz Novaka Bistranskih. Šesti pripadnik ove grupe Marinko Antunović zvani Bosanac, koji je u ratu dogurao do pukovnika HV-a, izmakao je pravdi, jer je prema službenoj verziji sam sebi presudio 2001. godine. Pronađen je u zagrebačkom naselju Srednjaci s prostreljenom glavom i pištoljem pored sebe.

Kako je tokom istrage utvrđeno, Tomislav Madi, koji je pre ovog rata bio fizički radnik u lokalnom silosu a zatim pobegao u Ameriku zbog skrivljene saobraćajne nesreće, 17. februara 1992. naredio je navedenim vojnicima da te večeri odu u Cernu i "pobiju četnike", odnosno porodicu Olujić, iako je dobro znao da se radi o civilima. Radomir Olujić je, naime, bio šef samousluge u tom mestu, a njegova supruga, inače Hrvatica po nacionalnosti, bila je službenica u banci.

Naredio im je takođe da se presvuku u uniforme JNA "jer će ih jedino tako četnici pustiti u kuću", kao i da posle toga unište kuću protivtenkovskom minom koju im je predao s detonatorima. Do Cerne ih je odvezao Starčević i pokazao im kuću porodice određene za likvidaciju. Kako je kasnije utvrđeno, Radomir je ubijen s 10, a njegova supruga Ankica sa šest metaka, dok je u dvoje maloletne dece ispaljeno ukupno 11 metaka.

Svi učesnici ovog gnusnog zločina na početku suđenja su izjavili da se ne osećaju krivim.

R. Arsenić

[objavljeno: 30.03.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.