Ubica je preživeli iz Srebrenice

Izvor: Politika, 16.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica je preživeli iz Srebrenice

Od našeg specijalnog izveštača
Vašington, 15. februara – Masovni ubica iz Solt Lejk Sitija je preživeo masakr u Srebrenici, u koju je kao četvorogodišnjak izbegao iz svog sela u istočnoj Bosni 1993. zajedno sa majkom. Ovo je danas jedna od udarnih vesti na ovdašnjim TV kanalima, a tim povodom mediji se prisećaju i detalja iz rata u Bosni. Tri dana pošto je počinio najkrvaviji masakr u istoriji mirnog Solt Lejk Sitija i pao od policijskog metka na "ničim izazvanom" bojištu >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u tržnom centru gde su se Amerikanci pripremali da poklonima proslave Dan zaljubljenih, na površinu izlaze priče iz njegove biografije, detalji o porodici, poslu, školi...

Po svim standardima "obećane zemlje" osamnaestogodišnji Sulejman Talović, izbeglica iz Bosne, bio je apsolutni gubitnik. U Jutu je došao sa porodicom, majkom i tri mlađe sestre, kao desetogodišnjak u izbegličkom statusu. Otac je već bio u Americi godinu dana. Iz škola u Juti je izostajao, da bi ih na kraju definitivno napustio. Od šesnaeste godine menja nisko kvalifikovane i nedovoljno plaćene poslove. Sa poslednjeg od njih, u jednoj industrijskoj praonici, gde je razvrstavao očišćene podne otirače, otišao je odradivši mirno svoju smenu, dva sata pre nego što je otpočeo smrtonosni pir. Došao je kući, istuširao se, izašao bez reči... I otvorio uz uzvike "crkni kučkin sine" svoj sopstveni front po kome će ostati zapamćen ne samo u šokiranoj američkoj provinciji, već i u celom svetu.

Majka i sestre ostale su zatvorene u svojoj drvenoj kućici, nevoljne i uplašene, ali otac Suljo Talović zajedno sa svojom sestrom Aikom Omerović izlaze pred TV kamere i govore da Sulejman nikad nije ni pio ni pušio, niti je ikada imao oružje. U kući, a nije jasno da li je i otac živeo sa porodicom, Ef-Bi-Aj nije pronašao nijedan kompjuter niti išta drugo što bi ukazivalo na tragove ili motive Sulejmanove krvave akcije. Izgleda da ga niko zapravo nije ni poznavao. Nije imao prijatelje, školu je neredovno pohađao a davno napustio, na najnovijem poslu počeo je da se oprobava tek pre nepuna tri meseca. Tetka je kazala da je "želja porodice da se Sulejmanovi ostaci sahrane u Bosni".

Činjenica da je Talović musliman, odmah je u Americi izazvala sumnje da je njegov zločin bio čin terorizma. Dok pojedini blogovi i sajtovi optužuju Sulejmana da je bez sumnje "islamski terorista", drugi američki sajtovi dijagnostikuju da ga je uhvatio "sindrom iznenadnog džihada", kada svaki "primerni vernik krene u sveti rat". U biografiji iz Rojtersove vesti se vidi da su Talovići iz istoimenog sela otišli u Srebrenicu iz koje su se preselili u okolinu Tuzle, dok je otac otišao u šumu, još 1993, dve godine pre srebreničkog masakra. Susedi Talovića iz Cerske, gde se našao reporter Rojtersa, nisu videli ni čuli ni za koga od ove porodice još od 2000. godine, ali su uvereni da je Sulejman žrtva trauma koje su mu naneli bosanski Srbi.

Rođaci tvrde da je Sulejman Talović odlazio u lokalnu džamiju Al nur, ali somalijski imam Ali Muhamed nije mogao da ga se seti , mada poznaje neke od muslimana iz Bosne koji dolaze na molitve. Ef-Bi-Aj isključuje da je Sulejmanov masakr bio akt islamskog terorizma. Zajednica bosanskih muslimana od oko tri hiljade ljudi u Juti za sada se drži uzdržano. Mnogi su uplašeni da će ovaj događaj izazvati još veću netrpeljivost i nepoverenje prema njima. Neki od njih ističu da su u Ameriku došli bežeći od rata, nasilja i ubijanja. Drugi se pitaju gde je Sulejman našao oružje i gde ga je krio ako njegova porodica ništa o tome ne zna.

A čitava balkanska priča, o ratu, nasilju, krivcima i žrtvama se reprizira na hiljadu različitih načina u traganju za ključem ovog strahovitog zločina u Solt Lejk Sitiju. Sinoć su objavljene i slike glavnog aktera tragedije. Uz sliku osamnaestogodišnjeg Sulejmana, porodica je ustupila i sliku devetogodišnjeg Talovića iz bosanskog pasoša, kada je dečak stigao u Ameriku.
Zorana Šuvaković

--------------------------------------------------------------------------

Ubica iz Salt Lejk Sitija nema hrvatski pasoš

Od našeg stalnog dopisnika
Zagreb, 15. februara – Vest o krvavom piru mladog Sulejmana Talovića, koji je iz čistog mira iz vatrenog oružja usred Salt Lejk Sitija ubio pet nedužnih prolaznika i još nekoliko teško ranio, izaziva zaprepašćenje i u Hrvatskoj, pogotovo što je uz tu tragičnu vest objavljeno i da je mladi ubica, poreklom iz BiH, u SAD emigrirao s hrvatskim pasošem.

U MUP-u Hrvatske danas su povodom toga objavili da to nije istina. Prema rečima službenog predstavnika MUP-a Zlatka Mehuna – osobe s takvim imenom nema ni na popisu hrvatskih državljana, a ni među osobama kojima je izdat hrvatski pasoš. Prema vesti iz SAD, Sulejman Talović se kao devetogodišnji dečak doselio iz BiH u SAD s porodicom 1998. godine navodno s hrvatskim pasošem.
R. A.

[objavljeno: 16.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.