Ubica iz Denvera: Ja sam Džoker

Izvor: BKTV News, 21.Jul.2012, 15:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica iz Denvera: Ja sam Džoker

Džejms Holms (24) koji je ubio 12, a ranio skoro 60 posetilaca premijere novog filma o Betmenu, na saslušanju sebe nazvao Džokerom, protivnikom Betmena.
Prema rečima policijskog inspektora, on je kosu ofarbao u crveno i na ispitivanju rekao da je on Džoker.
Holms je ušao na ponoćnu premijeru novog “Betmena” u petak noseći gas-masku i obučen u crno. Najpre je uneo kanister iz koga je izbijao dim, a zatim počeo da puca nasumice iz vatrenog oružja.
Kako se dim širio, >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << posetioci u bioskopu su videli siluetu nedaleko od bioskopskog platna, koja je, bez ijedne upućene reči, počela da puca.
Direktor policije u gradu Aurora je rekao da je napadač nosio gas masku, šlem i prsluk otporan na metke, a da je kod sebe imao poluautomatsku pušku, sačmaru i dva pištolja. Na osnovu opreme može se zaključiti da je ovaj napad detaljno i neko vreme planiran, kažu iz policije.
Kako prenosi AP, Holms odbija saradnju sa policijom i ne želi da odgovara na pitanja policajaca.
Jedino što je rekao policiji je da je u stanu ostavio “gomilu zamki i eksploziva”, pa je dvospratna zgrada u kojoj živi evakuisana, a oko nje se nalaze pripadnici specijalnih jedinica policije. Kako javlja Njujork tajms, pretpostavlja se da su u pitanju hemijske i eksplozivne naprave raspoređene po čitavom stanu, tako da će, prema proceni FBI, biti potrebno nekoliko sati, a možda i nekoliko dana, kako bi se prostor deaktivirao.
Inače, Holms je uhapšen ubrzo posle nesreće koju je izazvao, na parkingu nedaleko od bioskopa, i tom prilikom nije se opirao. Policajci su stigli za 90 sekundi od prvog poziva, i zatekli ga na parkingu, kod njegovog belog Hjundaija, rečeno je u policiji za Vošington post. Oružje koje je koristio u napadu kupljeno je legalno, u poslednja dva meseca, kažu izvori iz federalne policije.
Ništa nije nagoveštavalo tragediju
Jedna od osoba koja je bila u kontaktu sa osumnjičenim pre pucnjave, bio je Džeki Mičel, momak koji živi nekoliko blokova od Holmsovog stana.
- Sreli smo se u utorak u lokalnom baru, gde smo popili nekoliko pića. Imao je ranac i naočare sa debelim okvirom, pa sam pretpostavio da je student. Bio je miran i ništa nije nagoveštavalo tragediju – opisao je Mičel.
I dalje nije razjašnjeno kako je Džejms Holms nabavio dve puške i dva pištolja, budući da nije imao dozvolu za oružje. Osumnjičeni će se u ponedeljak pojaviti na okružnom sudu u Koloradu.
Kako su objasnili nekadašnji školski prijatelji momka, on je u poslednje vreme provodio sve više vremena surfujući internetom, i bio je opsednut sajtovima za pronalaženje partnera.

- Mogao sam da predvidim da će se ovo dogoditi. Kada sam čuo šta se dogodilo, pomislio sam da je on jedina osoba od svih ljudi koje poznajem, koja je sposobna za takvo nešto – izjavio je momak koji je sa Holmsom igrao fudbal u srednjoškolskom timu.
Iako je, prema rečima poznanika, bio veoma inteligentan, izgleda da je Holms u jednom trenutku skliznuo na granicu ludila. Napustio je doktorske studije neurologije na Univerzitetu u Koloradu, a prekinuo je kontakt sa majkom koja je medicinska sestra i ocem, softverskim menadžerom.
Još jedan školski prijatelj osumnjičenog izjavio je da je u srednjoj školi bio veoma povučen.
- Na licu mu je uvek bio osmeh, ali nije imao mnogo prijatelja. U njegovoj blizini svi smo se osećali pomalo nervozno. Nije nam bilo jasno zašto je upao u fudbalski tim, jer nije bio dobar sportista – kaže Holmsov prijatelj iz škole.
Najveća ironija je u tome što se Holms veoma interesovao za psihičke poremećaje, pa se ovog proleća upisao na kurs “Biološke osnove psihijatrijskih i neuroloških poremećaja”. Prema rečima rektora Timotija Vajta, pripremao je i studiju na temu “Kako se ponašamo”.
Holms je, inače, završio osnovne studije neurologije. Nakon godinu dana bezuspešnog traženja posla, nastavio je sa doktorskim studijama.
- Kada je reč o akademskim dostignućima, uvek je bio na samom vrhu. To je ironično i tužno – istakao je Vajt.
Džejmsov kolega sa fakulteta opisao ga je kao “neverovatno pametnog i tihog”, dodavši da nije odavao utisak poremećene osobe. Njegove komšije iz Aurore potvrdile su da je momak bio prilično povučen.
- Nikada ga nisam video sa prijateljima. Niko nije pričao sa njim, uvek je bio sam. Viđao sam ga u dvorištu kako puši marihuanu – rekao je Lens Bredšou, Holmsov sused.
Izvor: Agencije
Tweet

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.