Izvor: Glas javnosti, 02.Jul.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubica Politkovske u zapadnoj Evropi

MOSKVA - Ubica ruske novinarke Ane Politkovske krije se u jednoj od zapadnoevropskih zemalja, izjavio je juče predsednik Istražnog komiteta pri Glavnom tužilaštvu Rusije Aleksandar Bastrikin, prenosi Tanjug. „Prema podacima kojima raspolažemo, ubica se skriva u zapadnoj Evropi, čak znamo zemlju u kojoj se on nalazi“, rekao je Bastrikin u Sankt Peterburgu na rusko-nemačkom skupu posvećenom istragama ubistava.

Osumnjičeni za ubistvo, Rustam Mahmudov (34), na poternici je već >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << duže od 10 godina, pošto je protiv njega podignuta optužnica za otmicu.

Istraga o ubistvu Politkovske 7. oktobra 2006. godine u zgradi u Moskvi u kojoj je stanovala završena je 18. juna i podignute su tri optužnice.

U tom predmetu optuženi su Sergej Hadžikurbanov i braća Rustama Mahmudova iz Čečenije, Džabrail i Ibrahim.

Ruski mediji pisali su tokom istrage da se bivši službenik moskovske Uprave za borbu protiv organizovanog kriminala Hadžikurbanov sumnjiči da je povezao ubice sa bezbednosnim strukturama koje su otkrile adresu i učestvovale u praćenju Politkovske.

Tokom istrage bili su uhapšeni braća Mahmudov - Tamerlan, Ibrahim i Džabrail, koji je, prema nalazima tužilaštva, na dan ubistva Politkovske vozio automobil koji je pratio novinarku.

Protiv uhapšenog saradnika specijalnih službi Pavela Rjaguzova podignuta je optužnica za delo koje je ranije izvršio sa Hadžikurbanovom, za prekoračenje ovlašćenja i iznudu.

Za njega je u istrazi navođeno da je predao je adresu Politkovske Šamilju Burajevu, bivšem predsedniku Ačhoj-Martanovske oblasti u Čečeniji, koji je adresu dao ubicama.

Međutim, istraga nije utvrdila povezanost Burjaeva da je on pušten i da se, kao dostupan istrazi, nalazi u Čečeniji.

Glavni tužilac Rusije Jurij Čajka je 27. avgusta prošle godine saopštio da je Politkovsku ubila organizovana kriminalna grupa - pripadnici kavkaskog tzv. Alazanskog kriminalnog klana.

Zapadni mediji optuživale su ruske vlasti za umešanost u ubistvo novinarke, jer je, navodno, pisala protiv njih.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.