Ubedljiva pobeda Sarkozijevog UMP-a

Izvor: Blic, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubedljiva pobeda Sarkozijevog UMP-a

Po zatvaranju biračkih mesta u Francuskoj, vodeće agencije za istraživanje javnog mnjenja objavile su preliminarne rezultate drugog kruga parlamentarnih izbora prema kojima je Sarkozijeva Unija za narodni pokret (UMP) osvojila između 319 i 329 poslaničkih mesta.

To je znatno više od 289 poslaničkih mesta neophodnih za većinu u parlamentu od 577 poslanika, ali i dosta ispod predviđanja da bi ta stranka mogla da osvoji više od 400 mesta u parlamentu Francuske. Druga po snazi, Socijalistička >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << partija bi, kako su objavile agencije, mogla da osvoji između 202 i 210 mesta u parlamentu.

Oko 44 miliona Francuza biralo je danas svoje predstavnike u 476 okruga. Za ulazak u francuski parlament borilo se 903 kandidata, među kojima su skoro trećinu činile žene. U prethodnom sazivu parlamenta koalicija Sarkozijevog UMP-a i manjih stranaka imala je 359 poslaničkih mesta.

Do podneva je, kako je naveo BBC, na birališta izašlo nešto manje od 23 odsto Francuza.

Iako su predviđali trijumf desničarske Unije za narodni pokret, mnogi analitičari su ujedno i strahovali da prevelika koncentracija moći, koju bi nakon parlamentarnih izbora imao predsednik Nikola Sarkozi, mogla da ugrozi brze reforme koje su Francuskoj neophodne. To su potvrdile i brojne ankete koje su ukazivale na nagli pad rejtinga desničara.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.