Ubedljiva pobeda Ali Laridžanija na izborima u Iranu

Izvor: Blic, 15.Mar.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ubedljiva pobeda Ali Laridžanija na izborima u Iranu

Bivši glavni pregovarač za iranski nuklearni program Ali Laridžani i politički protivnik predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada, ostvario je nadmoćnu pobedu na iranskim parlamentarnim izborima, javila je danas televizijska mreža vesti Kabar.



Laridžani je prema prvim nezvaničnim podacima ostvario više 75 odsto glasova na jučerašnjim izborima u odnosu na kandidate bliske iranskom predsedniku, prenosi nemačka agencija DPA.

On zastupa takozvane "revizioniste", >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << grupu koja je nekad podržavala predsednika, ali se postupno odvojila od njega i osnovala svoju frakciju, a od oktobra prošle godine više nije ni glavni iranski pregovarač pošto je došlo do ozbiljnih razlika u gledištima sa Ahmadinežadom. Od tada važi za kritičara iranskog predsednika posebno kada se radi o ekonomskoj politici zemlje.

Kao što se i očekivalo, prvi preliminarni izveštaji iz iranskih provincija pokazuju vođstvo konzervativaca koji imaju većinu kandidata, pošto je više od polovine kandidata reformista diskvalifikovao Savet čuvara, telo sveštenika i pravnika, zbog "pomanjkanja lokalnosti prema islamiskom i verskom sistemu".

Zvanični rezultat parlamentarnih izbora očekuju se u ponedeljak ili utorak naredne nedelje, a Rojters prenosi reči ministra unutrašnjih poslova Mostafe Purmohamadija koji je izjavio da neki rezultati mogu biti objavljeni već danas.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Iran: Vodi Ali Laridžani

Izvor: B92, 15.Mar.2008

Teheran -- Ali Laridžani i politički protivnik predsednika Irana Mahmuda Ahmadinežada, vodi na iranskim parlamentarnim izborima... Bivši glavni pregovarač za iranski nuklearni program Ali Laridžani je prema prvim nezvaničnim podacima ostvario više 75 odsto glasova na jučecrašnjim izborima u...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.