Izvor: Blic, 07.Okt.2016, 17:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UZIMALI OD 500 - 1.00 EVRA ZA ISPIT Podignute optužnice protiv profesora Ekonomskog fakuteta u Skoplju zbog korupcije

Makedonsko javno tužilaštvo podiglo je danas optužnice protiv pet profesora i jednog asistenta na Ekonomskom fakultetu Univerziteta "Ćirilo i Metofije" u Skoplju zbog primanja mita.

Optužnice su podignute protiv profesora i bivšeg dekana Ekonomskog fakulteta Bobeka Šukleva, profesora Slavea Ristovskog, Dragija Janeva, Ljubiše Janevskog, Stojana Debaerlieva, kao i asistenta Dragana Denkovskog, koji se terete da za nekoliko koruptivniš dela u 2015. i 2016. godini.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<
Prema informacijama iz Ministarstva unutrašnjih poslova, profesori Ekonomskog fakulteta su od studenata uzimali od 500 do 1.000 evra da im daju prelaznu ocenu bez pokazanog znanja. U nekim slučajevima to je išlo po razrađenoj šemi preko vlasnika fakultetskog bifea.

Optuženi profesori su praćeni dve godine, a akcija nazvana "Erazmus" je sprovedena 6. juna. Prema tužilaštvu, među svedocima ima studenata, a pre par sedmica skopski krivični sud je tada osumnjičenima izdao zabranu da predaju.

Vlasnik bifea priznao je krivicu i osuđen je na dve godine uslovno koje će odslužiti ukoliko u narednih pet godina ponovi isto krivično delo.

Tužilaštvo je navelo i da je protiv profesora Ekonomskog fakulteta Takija Fitija (predsednik Makedonske akademije nauka i umetnosti) zaustavljen predistražni postupak, jer je ocenjeno da nema dokaza koji potvrđuju da je osumnjičeni stvorio krivično delo.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.