Izvor: Blic, 07.Dec.2017, 10:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNESCO: Kolo je nova kulturna baština ČOVEČANSTVA

Kolo, tradicionalni narodni ples upisan je na Preprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva.

Kako piše na sajtu "UNESCO-a", kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi se uz pratnju muzike na privatnim i javnim okupljanjima i uključuje sve članove lokalne zajednice.

Kulturno umetnička društva i narodno plesne trupe su takođe važni nosioci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << i praktičari ovog plesa. Kolo ima važnu integrativnu društvenu funkciju, negujući kolektivne identitete i nosi oznaku lokalnih i regionalnih zajedničkih identiteta - saopštio je UNESCO.

Kolo se igra tokom proslava najvažnijih događaja u životima pojedinaca i zejednica.

Direktno učešće je najčešći način prenošenja veština, a vešti plesači motivišu druge igrače. Međutim, može da se nauči i preko obrazovnih sistema, u baletskim i muzičkim školama, piše na portalu "UNESCO-a".

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

UNESCO: Srpsko kolo je nova kulturna baština ČOVEČANSTVA

Izvor: Blic, 07.Dec.2017

Srpsko kolo, tradicionalni narodni ples upisan je na Reprzentativnu listu nematerijalne kulturne baštine čovečanstva...Kako piše na sajtu "UNESCO-a", srpsko kolo je kolektivni ples koji izvode plesači koji međusobno formiraju lanac, i obično se kreću po kružnoj liniji držeći se za ruke. Izvodi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.